Lidegaard: IS skal besejres på landjorden
Koalitionen kan kun vinde over IS på landjorden, ikke ved flyangreb alene, mener den danske udenrigsminister.
Den voldelige islamistiske bevægelse IS skal knækkes af landstyrker i Irak og Syrien. Det rækker ikke alene med bombeangreb fra luften af den USA-ledede militære koalition med godt 50 lande.
Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Han er enig med Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, og flere militærstrateger om, at landstyrker er nødvendige for at overvinde IS.
– Jeg anerkender, at der også skal landsoldater til i kampen mod Isil (andet navn for Islamisk Stat, red). Der er allerede kurdiske tropper på landjorden, og jeg mener, at det er vigtigt, at det netop er landene omkring Irak, der bidrager til denne indsats, siger han til Ritzau.
Dermed mener han ikke umiddelbart, at de vestlige lande skal bidrage med landtropper til Irak.
– Det ligger ikke i kortene, at vi skal sende danske landsoldater derned, siger han.
Folketinget vedtager onsdag med bredt flertal beslutningsforslaget, som sender syv danske F-16-fly til Mellemøsten for at deltage i kampen mod IS i Irak.
Danske rådgivere skal også træne den irakiske hær og kurdiske soldater.
– Jeg tror ikke, at man bare kan vinde fra luften. Det handler i meget høj grad om at være til stede på jorden. Men det handler om meget andet end det militære. Det handler dybest set om at vinde respekten for regeringen i Bagdad tilbage, mener Martin Lidegaard.
– Vi skal vinde hjerterne og hjernerne i de befolkningsgrupper, som nu er besat. En af grundene til, at Isil har kunnet komme så hurtigt frem, er, at mange indirekte bare har set på, at landet er blevet besat, fordi de ikke syntes, at det var værre end regeringen i Bagdad.
Danske F-16-fly bomber kun i Irak. USA og fem arabiske lande tager sig af bombardementerne i Syrien, mens USA angriber i Irak med Danmark og andre vestlige lande som Frankrig, Holland og Storbritannien, forklarer Martin Lidegaard.
– Det er en meget fornuftig arbejdsdeling. Det er utrolig vigtigt, at de arabiske lande tager et ansvar – også inde i Syrien. Her vil Isil gerne skabe et billede af, at nu er det Vesten mod islam eller sunni- mod shiamuslimer, siger han.
Risikoen for danske piloter er høj, når de flyver under fem kilometers højde i Irak. Det viser trusselsvurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
– Der er desværre en stor risiko forbundet med denne type operationer, især i områder, som er besat af Isil. Det glæder mig, at vi har så erfarne folk, som er så godt forberedt på opgaven og ikke mindst, at der er bred opbakning til deres operation, siger udenrigsminister Martin Lidegaard.
/ritzau/