Lene Espersen: Sådan får vi flere kvinder i bestyrelser

Foto: INTS KALNINS/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Den tidligere udenrigsminister og partileder fokuserer på sit nye job som  adm. direktør  for DANSKE ARK, men har fortsat en holdning til diversitet i ledelser og bestyrelser ud fra kompetencer – uden at ville politisere. ”Det er spændende at være i den private sektor og få lov til at brande dansk arkitektur i verdensklasse,” fortæller hun i et interview med managementmediet Executive Magazine.

Managementmediet Executive Magazine  har interviewet den tidligere udenrigsminister og leder af Det Konservative Folkeparti, Lene Espersen. Hun stråler i sit nye job som adm. direktør for DANSKE ARK, der er organisation for 730 danske arkitektvirksomheder med 5.000 medarbejdere.  Hun savner ikke politik og udtrådte af Folketinget for at tiltræde sit nye job 1. december sidste år.

Politiske mærkesager skrinlagt

I dette virke har hun lagt de politiske mærkesager bag sig. Det forhindrer ikke, at hun har en holdning til kvinders kompetencemæssige repræsentation i ledelser og bestyrelser.

– Ud fra et samfundsmæssigt perspektiv bør vi fokusere på, om vi ud fra et return-of-investment perspektiv bør få mere ud af, at kvinder øger deres ”markedsandel” i de mere erhvervsrettede, videregående uddannelser og efterfølgende gør karriere i det private erhvervsliv. Derfor er jeg enig i den tilgang, Kvinder I Bestyrelser / Women Grow Companies har ved både at skabe hands-on bestyrelseserfaring og ny inspiration til en videre ledelseskarriere. Samt at give primært kvindeejede virksomheder et strategisk løft ved at tilføre dem et advisory board eller en bestyrelse, siger Lene Espersen.

Fordel at udvide antallet af pladser i bestyrelser

Hun mener i den forbindelse, at det er en fordel at udvide antallet af bestyrelsespladser – der er i øjeblikket ca. 140.000 i Danmark – og 30.000 haves af kvinder.  Det sker ved at etablere flere bestyrelser og på den måde udvikle flere kvinder, der på sigt kan kandidere til posterne i Top 1000 og samtidig få flere kvalificerede til også at gå videre i øvre ledelse.

– Jeg skal ikke forholde mig til kvoter som i bl.a. Norge, hvor loven siger, at der skal være minimum 40 procent af hvert køn i de børsnoterede selskabers bestyrelser. Det forekommer mig, at det måske kan være en bedre løsning for alle parter, hvis erhvervslivet selv kan løse udfordringen ved at tilgodese de kompetencer og ressourcer, der er i samfundet.

En del af forretningsgrundlaget

Lene Espersen mener, at nogle af medlemsvirksomhederne i DANSKE ARK kan have nytte af et initiativ som Kvinder I Bestyrelser / Women Grow Companies.

– Flere af de store arkitektfirmaer har dygtige kvindelige direktører eller ledende partnere. De kan gøre god fyldest i bestyrelser.  Nogle af de mindre virksomheder, vi har som medlemmer, vil med tiden være interesseret i at få et advisory board eller – hvis de vækster –  en professionel bestyrelse. Branchestrategien skal medvirke til at skabe et stærkere forretningsgrundlag for vores medlemmer. Det handler om sund bundlinje, målrettet strategi for virksomheden og professionalisering af ledelsen ved etablering af en bestyrelse, et advisory board eller indgang i et forretningsudviklingsnetværk. Der kan således være sammenfaldende interesser mellem DANSKE ARK og Kvinder I Bestyrelser / Women Grow Companies, konstaterer Lene Espersen.

I en artikel i Executive Magazine i 2001 sagde hun, at hun sandsynligvis ikke var i dansk politik om 20 år. Det kom til at holde stik.

20 år i Folketinget

Lene Espersen blev medlem af Folketinget i 1994 og udtrådte efter godt 20 år på Christiansborg. Hun blev politisk ordfører i 1999, året efter også EU-ordfører og var justitsminister 2001-2008, hvor hun blev partiformand og samtidig økonomi- og erhvervsminister. 2010-11 var hun udenrigsminister.

Hun afgik som partiformand i starten af 2011 og samme år som minister ved regeringsskiftet. Hun var udenrigsordfører og medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn til sin afgang fra det politiske liv. Hun er cand. oecon. Fra Aarhus Universitet og har en baggrund som markedsanalytiker, systemkonstruktør og senere selvstændig konsulent frem til den første ministerpost.

Powered by Labrador CMS