Ledigheden er den laveste i seks et halvt år
Bruttoledigheden faldt med 2300 fra juli til august. Dermed er ledighedsprocenten nu 4,5.
Der bliver færre og færre danskere i arbejdsløshedskøen. Det viser den seneste opgørelse af bruttoledigheden fra Danmarks Statistik.
Den siger, at der i august var 120.800 bruttoledige. Det er 2300 færre end i juli, og dermed er ledighedsprocenten nu 4,5 procent. Det er ikke set lavere siden april 2009.
Ledighedsprocenten faldt med 0,1 procentpoint over den seneste måned, og det kommer oven i et tilsvarende fald på 0,1 procentpoint fra juni til juli.
Tallene understreger, at opsvinget i dansk økonomi er i fuld gang, mener Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.
– Der er naturligvis ingen garantier for, at det kommer til at fortsætte de kommende år, men forudsætningerne for fortsat vækst er fornuftige.
– Det giver derfor også mening at stramme finanspolitikken en smule op i 2016, hvilket regeringen også lægger op til forslaget til finanslov, der blev præsenteret i går, skriver han i en kommentar.
Mangel på arbejdskraft
Med en lav ledighed følger også risiko for mangel på arbejdskraft. Dansk Erhvervs arbejdsmarkedspolitiske chefkonsulent, Peter Halkjær, konstaterer da også, at ledigheden nu i 45 kommuner er mindre end eller lig med 3,5 procent.
– Derfor er det helt naturligt, at arbejdsgiverne begynder at kigge efter nye medarbejdere andre steder – for eksempel i udlandet.
– Men det er også ved lav arbejdsløshed, at ledighedens mobilitet bliver sendt til test. Hvor langt er vi villige til at flytte os for at få et arbejde? skriver han i en pressemeddelelse.
Bruttoledigheden er omregnet til fuldtid og omfatter personer i alderen 16-64 år. Den tæller både aktiverede og nettoledige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere.
/ritzau/