Landets folkeskoleelever får ofte for sent fri
Ny kortlægning viser, at skoledagene er blevet meget længere end intentionen var med skolereformen.
Skoleskemaerne for landets børn i folkeskolerne byder på længere dage, end det var hensigten i skolereformen, skriver Jyllands-Posten.
Det viser en kortlægning, som Børne- og Undervisningsministeriet har foretaget, og som 690 folkeskoler har svaret på. For eksempel har 75 procent af eleverne i fjerde til sjette klasse fri senere end klokken 14.30 en eller flere dage om ugen.
Med skolereformen, som trådte i kraft sidste år, fik landets skoleelever flere timer og længere skoledage.
Intentionen var, at de yngste elever skulle have fri klokken 14, de lidt ældre elever – i fjerde til sjette klasse – skulle have fri klokken 14.30, og de ældste klokken 15.
Ifølge loven skal undervisningen afvikles inden klokken 16.00, og Claus Hjortdal, formand for landets skoleledere, understreger, at skolerne kun i ganske få tilfælde bryder loven.
Men børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) mener ikke, de sene skoledage er hensigtsmæssige og henviser til, at forligskredsen bag skolereformen for nylig sendte et brev til kommunerne og bad dem sikre, at intentionerne bag reformen bliver overholdt.
– Jeg har en klar forventning om, at man i de kommuner, hvor man ikke lever op til intentionerne, nu tager ansvaret på sig, siger hun.
Flere andre partier mener dog, at man med resultatet i ministeriets kortlægning er nødt til at tage andre midler i brug.
Dansk Folkeparti vil med en lov sikre, at skoledagene ikke bliver for lange, hvis kommunerne endnu ikke lever op til intentionerne om et år.
Mens De Konservative vil gøre det lettere for skolerne at konvertere understøttende undervisning til fagtimer for at sikre en kortere dag.
/ritzau/