Landbruget: Vi er i front med at bekæmpe MRSA
Syd for den danske grænse er MRSA en by i Rusland. Svineproducent er glad for, at dansk minister gør noget.
I to ud af tre svinestalde er der MRSA-bakterier. MRSA er en type stafylokokker, der er resistente overfor en række antibiotika, og derfor er det svært for svineproducenterne at udrydde bakterien.
– Vi er kede af, at MRSA er der. Vi ville helst være foruden resistente bakterier i staldene. Men jeg er godt tilfreds med, at fødevareministeren tager det alvorligt, siger Claus Fertin, der er direktør i Videncenter for Svineproduktion (VSP) under Landbrug & Fødevarer.
– Det falder godt i tråd med de realistiske mål, vi har om at reducere brugen af antibiotika frem til 2020 med 10 procent. Oveni vil vi halvere brugen af det bredspektrede tetracyklin i løbet af et år, siger han.
Selv om MRSA-bakterien er så udbredt i de danske svinestalde, at det nu kræver en handlingsplan at bringe antallet ned, så er Claus Fertin glad for, at problematikken er på bordet i Danmark.
– For at sige det populært, så taler man ikke om MRSA syd for grænsen, fordi det har været der i så mange år, siger han.
Direktøren for VSP siger, at han håber, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) tager problemet med ned til sine kolleger i EU.
– For det er en sag, der skal løftes i fællesskab. Det her er et spørgsmål om at have nogle store ambitioner – ikke bare i Danmark. Vi rejser alle sammen, vi flytter også dyr – og hver gang vi krydser en grænse, bærer vi bakterier med over, siger Claus Fertin.
Dan Jørgensen vil nu komme med en handlingsplan, der skal nedbringe antallet af MRSA-bakterier i staldene. Den kommer efter en ekspertrapport viser, at der på fire år er sket en firdobling af antal smittede svinebesætninger.
/ritzau/