Landbruget: EU kommer ikke til at skære i vores støtte
Det vil koste kræfter at få forklaret EU, hvordan landbrugspakken gavner miljøet, erkender landbrugsformand.
Det kan i værste fald komme til at koste dansk landbrug på EU-støtten, hvis landbrugspakken viser sig at være i strid med EU-retten, som flere eksperter mener.
Men den risiko er meget lille, mener formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.
– Der er vi ikke kommet til. Man skal selvfølgelig finde en løsning, så man får en aftale med EU. Men jeg er ret overbevist om, at når EU får indblik i vores nye miljøregulering i Danmark, så falder det her til ro, siger Merrild til Ritzau.
EU-Kommissionen har allerede med en åbningsskrivelse stillet kritiske spørgsmål til landbrugspakkens kvælstofregnskab.
Pakken blev vedtaget af blå blok efter et omtumlet politisk forløb, der kostede fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) posten på grund af mistillid fra Folketingets flertal.
Berlingske skriver onsdag, at regeringens top fik tydelige advarsler fra embedsmændene om, at kvælstofopgørelsen bag landbrugspakken kunne være i konflikt med EU’s regler.
Men advarslerne nåede ikke videre til Folketinget, som blot fik at vide, at “Danmark overholder sine EU-retlige forpligtelser”.
Martin Merrild erkender, at det vil koste nogle kræfter at få forklaret EU-Kommissionen sagens rette sammenhæng.
– De har ikke dybt kendskab til, hvordan vores miljøregulering hænger sammen. Og det er stadig sådan, at vi har den suverænt strengeste kvælstofregulering overhovedet i EU.
Spørgsmål: Men det skyldes jo, at Danmark er det mest intensivt dyrkede land i EU?
– Vi har en regulering, man aldrig er nået til i andre EU-lande. Der er masser af områder rundt om i landene i Europa, hvor landbruget er lige så tæt og fylder lige så meget som i Danmark, siger Landbrug & Fødevarers formand.
Sagen om landbrugspakken kan ifølge Berlingske føre til økonomiske indgreb over for Danmark, eksempelvis ved at EU sløjfer særvilkårene for danske mælkebønder, hvilket vil kunne koste 40-80 millioner kroner årligt.
Kommissionen kan også bremse landdistriktsmidlerne, som for Danmark udgør 1,3 milliarder kroner årligt. Men det kommer næppe til at ske, vurderer Martin Merrild.
/ritzau/