Lamslået svensker overdænget med priser
Én film blev den helt store vinder, da der skulle uddeles Robert-statuetter.
Filmen “Den skyldige” vandt søndag aften prisen for årets danske spillefilm ved uddelingen af Robert Prisen 2019.
Men det var langt fra den eneste pris, holdet bag thrilleren kunne hente på scenen i Tivoli Hotel- og Kongrescenter, hvor uddelingen fandt sted. “Den skyldige” blev nemlig aftenens helt store vinder med hele syv priser.
Filmen var nomineret til ni priser ved søndagens prisuddeling, der anses som det danske svar på den amerikanske filmpris Oscar.
– Vi ville bare lave en film, som vi syntes var fed. Vi syntes, det var en god idé, og det var kun drevet af lyst blandt venner. Ingen af os havde regnet med noget i den her stil. Vi er i chok og meget glade, siger instruktøren af filmen, svenske Gustav Möller.
Gustav Möller er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2015. Han kunne også glæde sig over prisen for årets instruktør for filmen, der er hans spillefilmsdebut.
Lille film på ét set
I filmen følger man politibetjenten Asger Holm, der har vagt på alarmcentralen og besvarer et opkald fra en kidnappet kvinde. Filmen har gjort sig særligt bemærket ved at foregå på en enkelt location.
– Det, jeg kæmper med nu, er, at når man ikke har nogen penge, så er man nødt til at lave nogle rammer og dogmer for sine film. Vi prøver at blive ved med det, selv hvis vi nu får flere muligheder, siger instruktøren.
Filmen fik også prisen for årets originale manuskript, årets sounddesigner og årets klipper, og samtidig kunne skuespillerinden Jessica Dinnage lade sig belønne med prisen for årets kvindelige birolle, selv om hun slet ikke optræder fysisk i filmen.
Hun spiller rollen som den kidnappede kvinde, og hun har således kun replikker men ingen scener i filmen.
140.000 biografbiletter
Jakob Cedergren, der spiller hovedrollen i filmen, fik prisen for bedste mandlige hovedrolle.
På trods af filmens smalle budget solgte den alligevel 140.000 billetter, og Jakob Cedergren er fuld af lovord til dansk film generelt og de unge instruktører, som Gustav Möller, der udvikles hvert år.
– Dansk film står ret godt. Grunden til det er talentudviklingen, som er virkelig god i det her land. Folk spørger i andre lande, hvordan vi kan blive ved. Nogle bliver måske ikke super populære, men kvaliteten er virkelig høj, siger Jakob Cedergren.
Flere priser
Årets kvindelige hovedrolle kunne Katrine Greis-Rosenthal hente på scenen for sin rolle som Jakobe i “Lykke-Per”.
Bille Augusts filmatisering af Henrik Pontoppidans roman var nomineret til hele 16 priser, men måtte nøjes med tre. Ud over prisen for årets kvindelige hovedrolle fik filmen også prisen for årets kostumier og scenograf.
Anders Matthesens “Ternet Ninja”, der på lidt over en måned har solgt knap 720.000 billetter i biografen, blev også hyldet ved prisfesten.
Ud over statuetten for årets børne- og ungdomsfilm kunne holdet bag filmen også glæde sig over prisen for årets originale sang for “Skubber det sne” og årets adapterede manuskript.
På tv-seriefronten var det DR-dramaserien “Herrens Veje II”, der havde mest succes. Den blev nemlig kåret til årets tv-serie, og samtidig kunne Ann Eleonora Jørgensen og Lars Mikkelsen hente statuetter for årets henholdsvis kvindelige og mandlige hovedrolle i en tv-serie. Sidste år vandt serien i de samme tre kategorier for sin første sæson.
Robert-prisen er blevet uddelt af Danmarks Film Akademi siden 1984. Aftenens uddeling var altså 35. gang.
Priserne uddeles efter afstemning blandt alle akademiets medlemmer. For at blive medlem er det et krav, at man arbejder i filmbranchen.