Lakseprodukter tilbagekaldes efter fund af farlig bakterie

Der er tale om to forskellige produkter, der indeholder laks.

Varene er solgt i butikker i hele landet. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Bon Appetit Group tilbagekalder tirsdag aften to produkter, begge med laks, af frygt for listeria i disse fødevarer. Virksomheden oplyser i en pressemeddelelse, at der er fundet listeria i et parti varmrøget laks, der indgår i de fødevarer, der er tilbagekaldt.

Listeria kan gøre dig alvorligt syg med både feber, hovedpine og det, der er værre. Det kan du læse mere om i faktaboksen til denne artikel.

Newsbreak.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Bon Appetit Group, og det er derfor ikke til at sige, hvor mange varer der ret beset er tale om. Det er dog sikkert, at de er solgt i hele landet.

Der er tale om to produkter, med følgende navne og data:

Varmrøget laksesalat med perlebyg
Nettoindhold: 302 g
Produktionsdato: fra 04.11.2018 til 09.11.2018
Sidste anvendelsesdato/bedst før dato: fra 13.11.2018 til 18.11.2018
EAN-stregkode nr.: 5707231240018

Pasta penne røget laks & rucola pesto
Nettoindhold: 390 g
Produktionsdato: fra 05.11.2018 til 07.11.2018
Sidste anvendelsesdato/bedst før dato: fra 13.11.2018 til 15.11.2018
EAN-stregkode nr.: 5707231249288

Listeria

  • Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.
  • Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.
  • Listeria kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, fx i slicemaskinen. Det er set for fx koldrøget fisk og gravad fisk, kødpålæg og færdigretter.
  • Listeria er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.
  • En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
  • Normalt bliver ca. 50 personer syge af listeria om året, når der ikke er større sygdomsudbrud. I 2014 var der fx 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.
  • Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
  • Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
  • Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
  • Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
  • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Har du købt et eller begge produkter, bør du levere det tilbage, hvor det er købt eller smide det ud.

Powered by Labrador CMS