Lækker snack øjeblikkeligt fjernet – indeholder kræftfremkaldende stoffer

Alle figner fra Tyrkiet må ikke sælges.

Det kræftfremkaldende stof aflatoksin er fundet i tyrkiske figner. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

​De store danske detailhandelskæder, COOP, Reitan, Dagrofa, De Samvirkende Købmænd og Dansk Supermarked har de senere dage fjernet tørrede tyrkiske figner fra deres hylder. Det sker efter, at Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller ved grænsen til Danmark har vist et for højt indhold af svampegiften aflatoksin i en lang række prøver af tørrede figner fra Tyrkiet høstet i 2017.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Aflatoksinen er ikke akut sundhedsskadelig, men kan være kræftfremkaldende, hvis man over længere tid får for meget af det.

Fødevarestyrelsen kan ikke afvise, at der kan være forbrugere, der har købt tørrede figner fra Tyrkiet, der indeholder svampegift.

Hvis man vil minimere sit indtag af aflatoksin, skal man undgå blandt andet tørrede figner, som ikke har været opbevaret tørt og køligt eller som afviger fra normalt udseende.

Figner bliver på lagrene

Fødevarestyrelsen har kontaktet alle danske importører, der nu holder deres tyrkiske tørrede figner på lagrene.

Tilsvarende har de store danske butikskæder standset markedsføring af tørrede figner fra Tyrkiet.

De tørrede figner kan først komme ud i detailhandlen igen, hvis analyser hos importører eller butikkerne har vist, at de ikke indeholder svampegift over grænseværdien.

Følger situationen

Fødevarestyrelsen følger situationen nøje i Danmark og via EU og har i samarbejde med erhvervet udvidet kontrollen med tørrede figner fra Tyrkiet. Fødevarestyrelsen har taget initiativ til at informere de tyrkiske myndigheder om fund af aflatoksin i tyrkiske figner.

Kontrol i Tyrkiet

Tyrkiet kontrollerer selv deres figner, inden de sendes til EU. Men EU har besluttet, at tørrede figner fra landet skal kontrolleres særlig grundigt, da der jævnligt er blevet fundet aflatoksiner i deres figner.

Derfor tager Fødevarestyrelsen kemiske analyser af 10 procent af tørrede figner fra Tyrkiet, der kommer til den danske grænse og laver dokumentkontrol af resten.

Flere af Fødevarestyrelsens prøver har vist markante overskridelser af grænseværdien for aflatoksin i tørrede figner fra Tyrkiet.

Aflatoksiner

I hvilke fødevarer finder man typisk aflatoksiner?

​Aflatoksiner findes i nødder og tørrede figner. Risikoprodukter er primært paranødder, pistacienødder og jordnødder, men også produkter som mandler og hasselnødder.

Aflatoksiner dannes normalt kun i tropiske og subtropiske egne, dvs. i varmere klimaer end i Danmark, og findes derfor ikke i dansk producerede råvarer.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

På den baggrund har Fødevarestyrelsen kontaktet dansk detailhandel og de danske importører. De har i samarbejde med Fødevarestyrelsen skærpet kontrollen med tørrede figner fra Tyrkiet yderligere.

Powered by Labrador CMS