Lægestuderende fik eksamenssvar på forhånd

Foto: Søren Kjeldgaard
Offentliggjort Sidst opdateret

De kommende læger på Aarhus Universitet var fredag oppe til en hjerte-lunge-kar-eksamen. Men eksaminanderne fik en måske lidt for hjælpende hånd af universitetet, for eksamenen var nemlig hverken spritny eller ukendt for de studerende, skriver BT.

Den var sammensat af spørgsmål fra fire tidligere eksaminer, som de medicinstuderende ikke alene kendte, men endda måtte have med ind i eksamenslokalet: inklusiv de korrekte svar. Det betød ifølge en resultatoversigt, som BT er kommet i besiddelse af, at alle bortset fra én af de 157 studerende fik karakteren 12. Den sidste måtte »nøjes« med et 10-tal.

På Aarhus Universitet bekræfter institutleder på Institut for Klinisk Medicin Kristjar Skajaa resultatet og kalder det en »bommert«, at de studerende fik genbrugte spørgsmål.

»Vi skal offentliggøre de tidligere eksamenssæt, så der er ikke noget forkert i, at de studerende havde dem med ind. De må have alle hjælpemidler med ind,« siger han og fortsætter:

»Men som jeg skrev i en mail til eleverne, hvor jeg undskyldte, er det helt åbenlyst, at der er sket en fejl hos os. Vi kom til at genbruge nogle tidligere eksamensspørgsmål, som vi ikke skulle have gjort,« siger han.

Kristjar Skajaa forklarer, at man normalt først må begynde at genbruge eksamensspørgsmål, når man har en database med mindst 10.000 af slagsen. Op til eksamenen i fredags havde instituttet kun cirka 400.

De medicinstuderende, der var til eksamenen, får dog lov til at beholde deres karakterer, for som han siger:

»De har jo ikke gjort noget forkert.«

Men selv om de studerende ikke fik testet deres kundskaber under ordentlige forhold, mener han dog, at man ikke kan tillade sig at tvivle på de kommende lægers evner.

»Resultatet her er en kombination af, at de studerende har været velforberedte og lynhurtigt kan genkende spørgsmålene. Så det er helt hen i vejret at sige, at de ikke kan deres stof,« siger Kristjar Skajaa.

»Under normale omstændigheder ville karaktererne bare have fordelt sig i en normal fordelingskurve. Der ville stadig være en del, der havde fået topkarakterer, og selvfølgelig nogen, der havde noget lavere karakterer, men formentlig ville ingen være dumpet,« siger institutlederen med henvisning til tidligere års eksaminer.

Kristjar Skajaa fortæller, at man nu vil lave nye, unikke spørgsmål til de kommende eksaminer, så »bommerten« ikke vil gentage sig.

BT har været i kontakt med flere studerende, der var oppe til den pågældende eksamen, men som ikke ønsker at stå frem. Nogle af frygt for at det vil skade deres ry på universitetet og måske svække deres chancer for at få et arbejde senere.

Det afviser Kristjar Skajaa imidlertid.

»Frygten er helt ubegrundet. Tværtimod vil vi meget gerne høre de studerendes holdning og konstruktive input for at kunne gøre tingene bedre,« siger han.

Powered by Labrador CMS