Lægestuderende: Almen praksis skal fylde mere
Hvis der skal flere praktiserende læger til yderområderne i Danmark, skal de lægestuderende stifte bekendtskab med almen praksis langt tidligere på uddannelsen.
Sådan lyder det fra Thomas Ehlers, formand for Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL), efter DR Nyheder tirsdag kan fortælle på baggrund af tal fra de fem regioner, at der i øjeblikket er 116 ledige stillinger som praktiserende læge – især i yderområderne.
»Problemet er, at de fleste steder, hvor man uddanner læger, der møder man først almen praksis meget sent på studiet. En løsning kan være, at de studerende tidligere på studiet stifter bekendtskab med arbejdsområdet, så de får øjnene op for at arbejde i yderområderne,« siger Thomas Ehlers.
I dag er der, ifølge FADL, 90 procent af de lægestuderende, der mener, at de får væsentlige dele af deres faglige kompetencer gennem studierelevant arbejde. Problemet er, at størstedelen af det arbejde foregår på sygehusene og ikke rundt omkring i den almene praksis, pointerer Thomas Ehlers.
»Det gør, at de studerende ikke får et retvisende syn på, hvad det er for sygdomme, man behandler i den almene praksis. Det er der meget bedre mulighed for i yderområderne. De studerende vil opleve, hvor stor en forskel, man kan gøre for et lokalområde og den enkelte patient,« siger han.
Ifølge FADL-formanden er det blandt andet den nye fremdriftsreform, der gør det sværere at få de lægestuderende ud i et studietelevant job eller i vikariater. Reformen betyder blandt andet, at de studerende ikke kan få orlov fra deres studie og bruge tiden på eksempelvis at tage et vikariat i et af landets yderområder.
»Det er møgærgerligt, at de studerende er nødt til at nedprioritere studierelevant arbejde på grund af fremdriftsreformen. Den begrænser dem, mere end den gavner,« siger han.
Thomas Ehlers peger også på en anden løsning på problemet: Uddannelserne skal i højere grad prioritere, hvor der bliver optaget flest studerende.
»Hvis vi skal have flere praktiserende læger i Udkantsdanmark, er det vigtigt at tænke over, hvordan vi optager folk på medicinstudiet. Aalborg har for nylig fået tildelt 50 flere studerende om året i optag, og det giver kun mening at man uddanner ekstra folk de steder, hvor der er behov for læger efterfølgende,« siger han.
I gennemsnit har hver læge i Danmark 1.600 patienter på et år. Men lokalt er der eksempler på, at en enkelt læge tager helt op til 4.400 patienter, skriver dr.dk.