Læger vil tage afstand fra kolleger som skader standen

Med et såkaldt værdighedskrav vil Lægeforeningen lægge afstand til læger, som "opfører sig uværdigt".

Lægeforeningen har på et repræsentantskabsmøde besluttet, at man vil indføre et såkaldt værdighedskrav. Dermed skal lægerne kunne tage afstand fra kolleger, som “oprører sig uværdigt”. Foto: Colourbox/arkivfoto/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Sager, som den om en overlæge, der købte Rolexure og dyre rejser for forskningspenge, skader hele standen, lyder det fra Lægeforeningen.

Foreningen har derfor på et repræsentantskabsmøde besluttet, at man vil indføre et såkaldt værdighedskrav.

Med kravet skal lægerne kunne tage afstand fra kolleger, som “oprører sig uværdigt”, hedder det i en pressemeddelelse fra Lægeforeningen.

– Læger bør altid opføre sig på en måde, som er i overensstemmelse med den agtelse og tillid, som stillingen kræver. Vi har et stort ansvar og en central rolle i samfundet, siger formand Andreas Rudkjøbing.

Formålet er at undgå, at alle læger stilles i et dårligt lys, som da en 64-årig overlæge på Rigshospitalet fik dom for at have bedraget for 2,3 millioner kroner.

Lægen brugte de mange penge til helt private formål, slog byretten fast. Blandt andet brugte han forskningspengene på at købe Rolex-ure, middage og flybilletter.

Men hvornår en læge går over stregen, kan ifølge foreningen blive en vanskelig opgave at vurdere.

– Det er klart, at vi skal ikke ud og kritisere, hver gange en læge får en fartbøde. Forseelsen skal have en sammenhæng med virket som læge, og den skal være alvorlig, siger Andreas Rudkjøbing.

Som et yderligere initiativ i bestræbelserne på at forhindre, at hele standens ry lider skade, når en læge træder ved siden af, skal det lægeetiske nævn tage flere sager op.

Nævnet behandler sager, hvor læger anmeldes for at have overtrådt Lægeforeningens etiske eller kollegiale regler.

Som de nuværende regler er, kan nævnet ikke tage sager op, hvor en læge allerede har modtaget en straf eller sanktion. Eksempelvis hvis vedkommende er dømt ved en domstol.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS