Læger: Vi er blevet bedre til at redde trafikofre

Foto: Tommy Kofoed/Scanpix (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Antallet af trafikdræbte er de seneste ti år faldet markant til rekordlave 191 trafikdræbte i 2013. Det skriver Politiken.

Det lave antal dræbte skyldes øget bilsikkerhed, forbedrede alkoholvaner blandt de unge og lavere fartgrænser. Men faldet skyldes også, at flere af de sværest tilskadekomne overlever. Og her er indsatsen i ambulancen, akuthelikopteren og på hospitalernes traumecentre afgørende.

Trafikuheld udgør ifølge Politiken 45 procent af alle traumepatienter. Og data tyder på en stigende overlevelse blandt de sværest tilskadekomne i de seneste mange år.

»Det er der flere grunde til, blandt andet en bedre trafikkultur. Men også det præhospitale system har udviklet sig meget. Samtidig er modtagelsen af svært tilskadekomne forbedret betydeligt,« siger overlæge og dr.med. Claus Falck Larsen fra traumecentret på Rigshospitalet i København til Politiken.

Der findes ikke landsdækkende tal for, hvor mange flere der overlever at blive svært kvæstet i trafikuheld. Men også Odense Universitetshospital melder om flere overlevende.

Traumeindsatsen blev i 2010 centraliseret på fire centre i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Centraliseringen udpeges som en del af forklaringen på, at flere svært tilskadekomne overlever.

»For 20 år siden var det meget uorganiseret, når vi fik svært tilskadekomne ind,« siger overlæge Morten Schultz Larsen fra traumecentret på Odense Universitetshospital til Politiken.

Powered by Labrador CMS