Læger trodser hospitalsdirektion for at få ny viden om lungekræft frem
En ny metode til tidligt at opdage lungekræft vækker opsigt, men skaber også intern strid i Region Midtjylland.
En ny skanningsmetode, der kan opdage lungekræft tidligt og dermed redde liv, er blevet genstand for en strid mellem overlæger og forskere på den ene side og direktionen på Regionshospitalet Silkeborg og Region Midtjylland på den anden side. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
Forskningsprofessor Peter Vedsted, Aarhus Universitet, og lægerne fra Silkeborg anser den nye skanningsmetode for så god, at de stik imod hospitalsdirektionen og regionens ønske nu offentliggør resultaterne af brugen af metoden og sammen med Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at den straks bliver indført på landets øvrige hospitaler.
– Jeg kan etisk og moralsk ikke holde til at sidde inde med den viden, vi nu har fået, indtil vi er klar med en videnskabelig undersøgelse af Silkeborg-metoden om to-tre år. Resultaterne er signifikante, og det skal offentligheden vide nu, så resultaterne straks kan komme patienterne i resten af landet til gode, siger Peter Vedsted.
Tommelfingeren ned
Region Midtjylland vendte i marts i fjor tommelfingeren nedad til metoden, men Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg fortsatte ikke desto mindre med at bruge den.
Lungekræft er den mest dødelige kræftform, som rammer cirka 4.500 danskere hvert år. Overlevelse er dybt afhængig af, at kræften opdages i et tidligt stadie, hvilket den ofte ikke gør.
Siden januar 2016 har de praktiserende læger i Silkeborg haft mulighed for at henvise patienter med så vage symptomer, at de ikke sendes i kræftpakkeforløb, til en såkaldt lavdosis CT-skanning, som i modsætning til den normale røntgenundersøgelse kan afsløre selv små kræftknuder. Det har fordoblet antallet af diagnosticerede tilfælde af lungekræft i det tidligste stadie, så Silkeborg ligger dobbelt så højt som landsgennemsnittet.
Bør tage metoden til sig
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at andre hospitaler bør tage metoden til sig.
Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør på bl.a. hospitalet i Silkeborg, finder det »problematisk« af centerledelsen at offentliggøre resultaterne uden at have undersøgt kendte problemer ved metoden.
Kilde: jp.dk.