Læger får helt ny opgave: Skal spørge kvinder om dette

Lægerne er kritiske, men jordemødrene begejstrede over forslag til nye retningslinjer for svangreomsorg.

Arkivfoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Jyllands-Posten

»Sig mig, har du tænkt over at få børn?«

Det spørgsmål skal fremover falde, når en ung kvinde mellem 18 og 30 år sidder over for sin praktiserende læge.

Også selv om besøget intet har at gøre med fertilitet, underliv, prævention eller ønsket om at blive gravid, men også kan handle om smerter i albuen, ondt i livet eller udslæt over hele kroppen. Det skriver Jyllands-Posten.

Spørgsmålet fremgår af Sundhedsstyrelsens forslag til nye retningslinjer for svangreomsorg, som har været i høring hos en lang række organisationer – blandt andet Dansk Selskab for Almen Medicin.

Her er formand Anders Beich bestemt ikke begejstret for tanken om de såkaldt prækonceptionelle samtaler, som kan oversættes til en forebyggende og vejledende snak.

»Tanken om at give unge kvinder mere viden om, hvad der skal til for at blive gravid, gennemføre en god graviditet og få et sundt barn, fejler jo ikke noget. Men jeg har svært ved at se, at det er den praktiserende læge, som ud af den blå luft skal bringe emnet på banen over for den unge kvinde,« siger han, der selv er praktiserende læge.

Glæde i Jordemoderforeningen

I Jordemoderforeningen ser forsknings- og udviklingskonsulent Anne-Mette Schroll langt mere positivt på Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer.

»Vi ved jo, at flere og flere kvinder og par har svært ved at få de børn, de gerne vil have, og derfor er det helt rigtigt at sætte fokus på forebyggelse og dermed understøtte, at det lykkes for de kvinder, der ønsker at blive gravide og få børn,« siger hun til Jyllands-Posten, men tilføjer i samme åndedrag, at vejledningen også burde omfatte unge og yngre mænd.

Har ikke selv bedt om det

På den kritiske fløj befinder forfatter og foredragsholder Rune Engelbrecht, der er medlem af Etisk Råd, sig.

»Selv om intentionen er den bedste, er det at give sig til at rådgive unge kvinder, der ikke selv har bedt om det, udtryk for en formynderisk tankegang,« siger han, men understreger, at det er fint, at offentlige myndigheder tilbyder rådgivning.

Samme linje anlægger sundhedsordfører Martin Geertsen (V), som frygter, at de nye retningslinjer nærmest kan virke stik modsat hensigten.

»I stedet for at komme nogle kvinder i møde kan det i virkeligheden være, at man skræmmer dem fra at gå til læge, hvis de ved, at der venter en docerende samtale,« siger han til Jyllands-Posten.

Powered by Labrador CMS