Læge ringede til sin børsmægler midt under fødsel: Nu er babyen hjerneskadet

Nu har forældrene fået 231 millioner i erstatning.

Lægen havde mere travlt med mobilen end babyen. Det kom til at koste dyrt – for barnet.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Offentliggjort Sidst opdateret

Marla Dixon var klar til at føde, da lægen kom ind til hende. Der burde ikke have været nogle problemer, men i løbet af de næste 90 minutter lavede lægen en række fejl, heriblandt at ringe til sin børsmægler midt under fødslen. Det gav Marlas lille søn permanente hjerneskader og forældrene en erstatning på 231 millioner kroner.

(Se i bunden af artiklen, hvordan du kan tjekke din egen læges ry og eventuelle sager mod ham eller hende).

Idag er sønnen Early tre år gammel og har brug for konstant pleje. Den lille dreng kan hverken tale eller sidde op af sig selv. Men han er ikke den første der har lidt en grum skæbne, for lægen har tidligere givet to andre nyfødte permanente hjerneskader. Alligevel får han lov til at være praktiserende læge. Og patienterne? Ja, de kan ikke engang se hans katastrofale fejl. Det skriver Miami Herald.

Ringede til sin børsmægler

I løbet af de katastrofale 90 minutter bad lægen sygeplejerskerne om at give Marla et stof, der skulle forstærke veerne. Han glemte bare lige, at veerne stopper blodtilførslen til babyen. Derudover ignorerede han tydelige tegn på, at babyen havde iltmangel og skulle være blevet født med kejsersnit. Han forlod også rummet flere gange. En gang i hele otte minutter for at ringe til sin børsmægler.

Da den lille dreng endelig blev født 2. december 2013 var han blå i ansigtet og hans lemmer var slappe. Et hold af læger blev nødt til at genoplive ham. Det lykkedes, men han vil for altid have en alvorlig hjerneskade på grund af manglende ilt under fødslen.

Moderen fortæller, at lægen beskyldte hende for ikke at presse nok under fødslen. En af sygeplejerskerne så ham også prøve at dække over sine fejl ved at forfalske den 19-årige mors lægejournal ved at skrive, at hun ikke ville have et kejsersnit. I virkeligheden havde han ikke tilbudt hende det, selvom hun havde bedt om det.

Gjorde det samme to gange inden

For forældrene vil erstatningen betale for et helt liv med konstant pleje til deres søn. Men det vil aldrig være nok. For som forældrene senere vil finde ud af, er de ikke de første der har sagsøgt lægen for at have skadet deres nyfødte i 2013.

Samme år fik to andre babyer også permanente hjerneskader på grund af lægens fejl. I en af sagerne anklager moderen lægen for at have fremskyndet fødslen og brugt et støvsugerlignende apparat, der gav hendes datter permanente nerveskader. Moderen, der kun var 17 år gammel på tidspunktet for fødslen, gik med til en erstatning på 600.000 kroner og tog derfor ikke sagen videre til retten.

I en anden sag fra maj 2013 påstår en mor i sit søgsmål, at lægen ignorerede tegn på, at hendes datter var i nød og ventede for længe på at lave et nødkejsersnt. Det har givet hendes datter permanente hjerneskader. Den sag er endnu ikke kommet for retten.

Søn kan ingenting

Efter fødslen blev Early sendt på intensiv afdeling på et børnehospital. Her fik forældrene at vide, at deres søn havde fået en permanent hjerneskade.

– Lægerne fortalte, at hans hjerne var død, fortæller den 26-årige far.

Drengen fik lov til at komme hjem efter to måneder på hospitalet, men har været indlagt omkring 30 gange siden. Lægerne har blandt andet udført en trakeotomi for at hjælpe ham med at trække vejret og indsat et rør i hans mave, for at han kan få mad.

Early kan heller ikke snakke eller sidde op uden at falde forover.  Den treårige dreng lider også af skæv ryg og en række motoriske handikap. Hans mor fortæller, at han tager dusinvis af piller dagligt. Det har været så hårdt for forældrene, at de er gået fra hinanden til trods for at de har to andre børn sammen.

– Det er virkelig hårdt at se ham sådan her, fortæller moderen.

Patienter får intet at vide

Selvom lægen i retten er blevet kendt ansvarlig for Marlas søns hjerneskade, har det ikke fået nogle konsekvenser for ham. Da han arbejdede på et offentligt hospital, hæfter han ikke for erstatningen og hans licens som læge er stadig fuldt gyldig. Fremtidige patienter kan ikke engang se, at han er blevet anklaget og dømt for fejlbehandling.

Lægen arbejder ikke længere på det samme hospital, men er fortsat på et privathospital. Hvor fejlene kan gentage sig.

– Ikke én gang undskyldte han. Han var ligeglad. Han fortsatte bare med sine løgne, fortæller Marla.

I Danmark kan man på Sundhed.dk se, hvilke læger der har fået kritik for behandling. Find listen over 2017 her.

Powered by Labrador CMS