Læge advarer mod flåttest
Hjemmetest er falsk tryghed, mener overlæge.
Det er højsæson for flåter og dermed risiko for flåtbid med den frygtede borrelia-infektion til følge. Firmaet Prima-test tilbyder en hjemmetest, der skal give dig svar på, om du har en borrelia-infektion:
– Man kan ikke bruge testen i den her sammenhæng, siger Ram Dessau, der er overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Slagelse Sygehus, til DR Sjælland.
Et bid fra en flåt kan give en borrelia-infektion, som kan føre til lammelser, hjerteforstyrrelser, kronisk træthed og nerveforstyrrelser.
Prima-test lover, at du kan bruge testen til at tjekke ”for specifikke anti-Borrelia antistoffer”, som firmaet skriver på sin hjemmeside.
Med blandt andet en test-kassette, et par sterile nåle og en flaske med fortyndende væske kan du på 10 minutter tjekke om du er blevet smittet med borrelia.
Det er bare ikke godt nok, mener Ram Dessau.
– Testen måler antistoffer, men det bruger vi slet ikke, når vi skal stille diagnosen på den almindelige borrelia-infektion. Den almindelige borrelia-infektion er et rødt udslæt og man har slet ikke dannet de antistoffer, som testen måler i de fleste tilfælde.
Ikke for tidligt
Ifølge Ram Dessau skal lægen i stedet lave en klinisk bedømmelse af udslættet og på den baggrund eventuelt give penicillinbehandling.
Hjemmetesten bør ikke tages for tidligt i forløbet, for antistofferne tager flere uger om at udvikle sig. Og læger bruger slet ikke blodprøver i forbindelse med diagnosticering af borrelia-infektioner:
– Man bruger slet ikke at tage antistofmålingen, hvis patienten har udslættet. Man behandler simpelthen på den kliniske diagnose. Der er ingen grund til at vente på en test, siger Ram Dessau til DR Sjælland og uddyber:
– Det er det røde udslæt, der afgør, om man er syg af borrelia. Nogle gange har man antistoffer, nogle gange har man ikke. Det er næsten som plat og krone.
Hvis en smittet tager hjemmetesten for tidligt kan den risikere at være negativ, fordi antistofferne endnu ikke er dannet:
– Det vil sige testen vil være negativ og dermed falsk negativ, siger Ram Dessau.
Forstår kritik
Administrerende direktør i Prima-test Rene Bang Hansen forstår godt overlægens kritik:
– Det kan jeg godt give ham ret i, siger han til DR Sjælland og forklarer, at testen skal bruges som ”et godt supplement til, at man har opdaget en ringformet aftegning på huden”.
Rene Bang Hansen er med på, at der er fare for, at testen kan give et falsk negativt resultat:
– Jo, man godt sige, at det er en fare. Det er netop også derfor, at vi i vores brugsanvisninger skriver, at det tager kroppen nogen tid at udvikle antistoffer. Derfor er testen beregnet til at man tager den efter to-seks uger fra at man mistænker at have set et bid fra en flåt eller ved, man er blevet bidt.
På firmaets hjemmeside står der blandt andet, at ”ved negativt resultat indenfor 3 – 10 dage, anbefaler vi testen gentages indenfor de optimale 2 – 4 uger!”
Ifølge Rene Bang Hansen har hjemmetesten til formål at ” at øge forbrugernes opmærksomhed på en eller anden helbredsmæssig ting”:
– Så hvis man går med en kronisk borreliabakterie i kroppen og man får et positivt testresultat, så synes jeg man skal gå til lægen at få det undersøgt videre. Det er det, der er formålet med testen, siger han til DR Sjælland.
Kilde: DR Sjælland