Lad øllet flyde: Her er de ideelle øl til julebordet

Vsse øl kan være et endnu bedre match til middagsbordet end vin, mener to øleksperter.

Offentliggjort Sidst opdateret

For mange er julemiddagen en tradition, der ikke skal pilles for meget ved. Men har du alligevel lyst til at pifte den lidt op i år, kan du overveje at se på drikkevarerne.

Rødvinen kan for eksempel skiftes ud med øl, hvis du finder de helt rette, fortæller Christian Andersen, der er ølekspert og formand for Øl & Madudvalget hos Danske Ølentusiaster.

– Den salte, tunge og fede mad fra julebordet skråler på øl, fordi du på den måde sætter tungt mod tungt, siger han.

Syren og bitterheden i øl kan samtidig danne et behageligt modspil til fedmen fra flæskesteg, brunede kartofler og brun sovs.

Enkel og solid

En af disse øl kunne være en Christmas Bock fra Thisted Bryghus.

– Det er en enkelt, god og solid bock, der ikke udfordrer aromaerne i flæskestegen, men lægger sig som en tro følgesvend op ad flæskestegen, siger Christian Andersen.

Han nævner også bryggeriet Krenkerups Årgangsøl 2019 som et klassisk valg til gris.

Til andestegen passer visse typer øl også bedre end andre, da and er mere sødt i smagen. Det kan være øllen Baltazar fra Ebeltoft Gårdbryggeri.

– Baltazar er en strong ale, som har musklerne til at stå op imod andens og tilbehørets rigdomme af smag og aromaer, siger Christian Andersen.

Men andestegens nok bedste følgesvend er en Golden Naked Christmas Ale fra Jacobsen Bryghus.

– Man skulle tro, at den var skabt til anden. Aromaprofilen er et lige miks mellem malt- og frugtsødme nuanceret af noter af appelsin, fennikelfrø og kanel, siger han.

Fed mad, god øl

Ifølge ølekspert og foredragsholder Carsten Berthelsen, som blandt andet er kendt fra Natholdets julekalender, findes der også en række gode allroundøl til den fede julemad.

– Bryggeriet Spybrew laver en øl, der hedder Santa’s Frosty Nuts. Den har en god sødme, da der er brugt muscovadosukker og appelsinskal, siger han.

Også Christmas Ale fra Fur Bryghus og Krenkerup Bryggeris juleøl er gode bud.

Er din julemiddag vegetarisk, er der også råd for det.

– Thisted Bryghus laver juleøllen Skt. Gertrud. Det er en lys bockbier, og den er fremragende til selleribøf eller andre vegetariske retter, siger Carsten Berthelsen.

Vil du eksperimentere med de mere frugtige smage, har bryggeriet Braw lavet øllen med det særprægede navn Actually “Die Hard” Is A Christmas Movie, fortæller Carsten Berthelsen.

– Det er en New England IPA. Den er meget frugtig i smagen, og den er meget velegnet til salater, siger han.

Selv er Carsten Berthelsen begejstret for belgiske øl til julemiddagen.

– Jeg drikker den øl, der hedder Rochefort 10. Den er særdeles vellykket til julemaden, og så er den oppe og måle 11 procent, siger han.

Juleøllets udvikling

– Den første danske juleøl kom på markedet i 1953 og blev lavet af det nu nedlagte bryggeri Carlsminde i Nyborg.

– Med Tuborgs lancering af J-dag i 1990 blev juleøllet for alvor populært herhjemme.

– I dag vælger næsten alle danske bryggerier at lave en årlig juleøl, og derfor er udvalget eksploderet de senere år.

– Juleøl er traditionelt en stærk, sødlig og mørk øl af typen bock – ofte med julens krydderier stjerneanis, appelsinskal, nelliker og lakrids.

Kilde: Christian Andersen, Danske Ølentusiaster.

Powered by Labrador CMS