LA vil holde ikke-vaccinerede børn væk fra institutioner
Forældre, der vælger vaccinen til deres børn fra, skal fratages plads i offentlige daginstitutioner, siger LA.
Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom, og den er på fremmarch i Europa.
Derfor bør sundhedsmyndigheder i Europa sætte ind for at få udbredt vacciner mod mæslinger, så smitten kan blive stoppet, lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
I Danmark er mæslinger dækket ind i MFR-vaccinen, som gives til alle børn. Det er bare ikke alle forældre, der tager imod tilbuddet på deres børns vegne. Og derfor må man skride ind med yderligere tiltag, mener Liberal Alliances børneordfører, Laura Lindahl.
– Det er så trist, at vi er i gang med at vække så alvorlig en sygdom som mæslinger til live igen på grund af nogle faktaresistente forældre, der nægter at forholde sig til fagkundskaben, siger hun.
Usolidarisk
Hun vil nu undersøge, om forældre kan få frataget retten til at sende deres børn i en offentlig institution, hvis de ikke vaccinerer deres børn.
Tidligere på måneden kunne Statens Serum Institut (SSI) oplyse, at en kvinde i 20’erne har fået mæslinger. Kvinden var ikke blevet vaccineret som barn og er med stor sandsynlighed smittet under en ferierejse i Asien.
Ifølge Laura Lindahl er det “dybt usolidarisk”, når forældre vælger børnevaccinen fra. Hun håber derfor, at flere forældre vil føle sig mere presset til at takke ja til at give børnene de nødvendige stik.
– Jeg håber da, at det vil kunne få flere forældre til at vaccinere deres børn. Jeg synes, at det er fuldstændig absurd, at man ikke vil skåne sine børn fra en alvorlig sygdom som mæslinger.
– Men det helt afgørende er, at vi sikrer, at andre menneskers børn ikke bliver ramt af de her forældres valg, siger hun.
Tre tilfælde i 2016
Hun henviser til, at børn yngre end 15 måneder ikke kan få vaccinen endnu, mens andre kan være allergiske.
Om børnene også skal holde sig væk fra folkeskoler, vil Laura Lindahl ikke lægge sig fast på.
– Den helt store udfordring i daginstitutioner er, at vi har mange børn, der er for små til at blive vaccineret. Det er vi ude over i skolealderen.
– Men det kan godt være, at hvis flere og flere forældre fravælger vaccinen fremadrettet, så er vi nødt til at tage bestik af situationen, siger hun.
I Danmark blev der påvist tre tilfælde af mæslinger i 2016. Alle gangene var der tale om smitte i udlandet, og der blev ikke påvist videre smitte i Danmark.
Hos WHO anbefaler man, at 95% af befolkningen bliver vaccineret ordentligt mod mæslinger for at forhindre spredning.
/ritzau/