LA: Bagatelsager skal ikke udskyde dansk pas

Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

En hæk, der futtes af ved en fejl, eller fartbøder skal ikke udløse karantæne i sager om statsborgerskab.

Når forhandlingerne om nye regler for statsborgerskab tirsdag går i gang mellem regeringen og Folketingets partier, møder Liberal Alliance op med et krav om, at såkaldte bagatelsager ikke automatisk skal udskyde et statsborgerskab i tre år eller mere.

Partiet, der er en del af regeringens parlamentariske grundlag, vil ifølge Politiken frede ansøgere, der eksempelvis har fået en bøde eller begået andre mindre forseelser.

– Vi har jo haft nogle mærkelige sager i pressen. Vores indgang er, at gode borgere selvfølgelig skal have mulighed for at være danskere. Det er den retning, vi vil trække det i, og ikke det andet hysteri, siger LA’s indfødsretsordfører, Leif Mikkelsen, til avisen.

Han peger blandt andet på en episode, hvor en ældre afghansk mand ved et uheld kom til at sætte ild til naboens hæk med en ukrudtsbrænder. Det kostede ham 3000 kroner for brud på beredskabsloven og en udskydelse af sit statsborgerskab i tre år.

Bagatelgrænsen

Eksempler som det eller andre sager, hvor ansøgere har brudt færdselsloven ved at køre for hurtigt eller have glemt at ombytte et amerikansk kørekort til et dansk, hører til under bagatelgrænsen og bør derfor ikke udskyde et dansk pas i årevis, mener LA.

Det samme gør Enhedslisten, men står det til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal eksempelvis en bøde på 3000 kroner nu fremover kunne udløse 4,5 års ventetid.

Hun vil generelt skrue karensperioden op med 50 procent. I dag ligger minimumgrænsen på en bøde på 3000 kroner. Større bøder udløser længere karantæne.

Før valget tordnede Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, ellers mod bagatelsagerne. Han kritiserede dengang reglerne, men adspurgt direkte i dag siger han til Politiken, at han ikke forhandler i avisen.

Strammere regler

DF går til forhandlingerne med ønsket om strammere regler for statsborgerskab.

Hvis regeringen ikke får opbakning til sit forslag, vil det være anden gang på kort tid.

I sidste uge stemte et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg for at give dispensation til cirka 2500 personer, hvis statsborgerskabssager integrationsminister Inger Støjberg (V) ville genbehandle, selv om der blot manglede den rent formelle vedtagelse i Folketinget.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS