Kvinde død efter michelin-måltid

En spansk kvinde er død - og 11 andre gæster syge - efter et michelin-måltid i Valencia.

Kvinden mistænkes for at have spist den svamp, der hedder almindelig stenmorkel på dansk. Klik og læs mere om den og andre giftige svampe i Danmark.
Kvinden mistænkes for at have spist den svamp, der hedder almindelig stenmorkel på dansk. Klik og læs mere om den og andre giftige svampe i Danmark.
Offentliggjort Sidst opdateret

Et besøg på michelinrestauranten RiFF i Valencia fik dødelig udgang for en 46-årig spansk kvinde, der spiste på restauranten lørdag.

Hun døde søndag morgen efter et forløb med diarré og opkast, skriver The Telegraph. 11 andre gæster, der spiste på restauranten samme aften har haft lignende symptomer, oplyser spanske sundhedsmyndigheder.

Bag restauranten står mesterkokken Bernd Knöller, der er chokeret og i dyb sorg over dødsfaldet. Han har nu lukket restauranten indtil det er klarlagt, hvad der har forårsaget gæsternes sygdom:

– Jeg har fra start tilbudt mit ubetingede samarbejde med de valencianske sundhedsmyndigheder, så vi kan få opklaret, hvad der er sket og hvad årsagen er, siger Knöller, der er fra Tyskland.

Giftige svampe mistænkes

Den spanske kvinde og hendes familie havde valgt restaurantens gourmetmenu, der blandt andet består af svineøre, rørhatte og forskellige risretter med spiselige svampe.

Og det er netop en svamp, der mistænkes for at have forårsaget kvindens død.

Kvinden har nemlig fået en ret med morkler. En morkel er en svamp, der findes i flere forskellige former og afskygninger, men en række af dem hører under giftige svampe.

Blandt dem er det, der på dansk hedder stenmorkel, som også vokser i Danmark. Det er den, der er på menukortet hos RiFF.

Den skal normalt koges og tørres i lang tid, så den dødelige gift forsvinder. Det spekulerer man i, ikke er gjort tilstrækkeligt her.

Spiselige svampe i Danmark

I Danmark findes der en række forskellige svampe, der ikke bare er spiselige, de er faktisk rigtig, rigtig gode i madlavning, på vidt forskellige måder. Du kan læse om fem af dem her:

Vokser kun tæt ved træer. Miljøstyrelsen skriver, at det er en af vores fineste og bedste spisesvampe. Arla skriver, at svampen smager bittert i rå tilstand, men det forsvinder, hvis du steger svampene i fedtstof på en pande. Herfra kan du give dem fløde eller jævne dem til lækker svampesovs.

Du finder dem i løv- og nålsekove, og ifølge Miljøstyrelsen er det en af Danmarks mest eftertragede spisesvampe. Den kan spises rå, ristet eller kogt, og den kan både fryses og tørres. Danmarks Fugle og Naturskriver, at svampen smager mildt og lidt af nødder. Den kan sagtens spise rå eller tilberedes på lige fod med så mange andre svampe.

Vokser på græsmarker og græsplæner. Hvis der kommer meget regn efter en tør sommer, vokser der mange frem. Det er en god spisesvamp, ifølge Miljøstyrelsen. Arla skriver, at svampen har en mild smag, og at den er særligt god i varme retter, og selvfølgelig stegt i fedtstof som tilbehør til lun leverpostej med bacon.

Du finder dem ofte under ege- og bøgetræer. Ifølge Miljøstyrelsen er der tale ok en fremragende spisesvamp, der blandt andet går godt på toppen af en pizza. Danmarks Fugle og Natur skriver, at konsistensen, der er lettere sej, gør, at svampen er rigtig, rigtig god at lave svampemel af.

Findes i løv- og nåleskove. Finder man én, bør der være flere i nærheden. Miljøstyrelsen kalder det en god spisesvamp, særligt efter tilberedning. Vild Mad skriver, at svampen gør sig godt i stegte retter

Du kan læse mere om spiselige svampe i vores artikel om samme emne “Der findes også spiselige svampe du ikke dør af,”.

Du kan læse mere om giftige svampe herhjemme i galleriet over artiklen.

Powered by Labrador CMS