Kurdisk styrke skal kæmpe mod IS

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

En såkaldt peshmerga-styrke fra Irak er klar til at kæmpe mod Islamisk Stat i den strategisk vigtige grænseby.

En kurdisk peshmerga-styrke forlod tirsdag Irak for at komme kurdere i den belejrede syriske grænseby Kobani til undsætning i deres kamp mod Islamisk Stat (IS).

Det oplyser et højtstående medlem af et kurdisk parti.

Hemin Hawrami fra Kurdistans Demokratiske Parti skriver på sin Twitter-profil, at peshmerga-krigere – der er betegnelsen for kurdiske, væbnede styrker – er fløjet fra Arbils Lufthavn til Tyrkiet, hvorfra den vil køre til Kobani, der ligger op ad grænsen til Tyrkiet.

Amerikanske krigsfly har bombet Islamisk Stats stillinger ved Kobani i flere uger, men den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, har sagt, at luftangreb alene ikke er nok til at stoppe den yderliggående islamistiske milits.

Tyrkiet har været tøvende over at slutte sig til den amerikansk-ledede koalition, som vil nedkæmpe Islamisk Stat. Men efter pres fra dets allierede har præsident Recep Tayyip Erdogan givet grønt lys for, at en gruppe peshmergakrigere fra Irak kan tage til Kobani via Tyrkiet.

Tyrkiet har også forbudt mange kurdere, der er flygtet fra Kobani og over på den anden side af grænsen til Tyrkiet, at vende tilbage og deltage i kampen mod Islamisk Stat.

Det forbudte tyrkisk-kurdiske parti PKK og dets milits har relationer til kurdiske grupper i både Irak og Syrien, hvilket anses for at være en hovedårsag til Tyrkiets tøven i kampen mod Islamisk Stat.

Kobani har været omringet af enheder fra Islamisk Stat i over en måned, og kampen for at redde byen har fået stor symbolsk betydning for den amerikansk-ledede koalitions strategi.

I den kurdiske region i det nordlige Irak stemte parlamentet i sidste uge for at sende en peshmerga-styrke til Syrien. En kurdisk regeringstalsmand sagde senere, at styrken ikke ville deltage i egentlige kampe i Kobani, men ville yde artilleristøtte til den kurdiske milits i byen.

/ritzau/Reuters

Powered by Labrador CMS