Kun to nyvalgte MF’ere har indvandrerbaggrund
Man skal spejde grundigt rundt i det nye folketing for at finde personer med minoritetsbaggrund.
Kun to personer med anden etnisk baggrund end dansk er blevet valgt ind denne gang, selv om det i maj 2014 var 11,1 procent af befolkningen, der var indvandrere eller efterkommere.
Det er et problem, at den gruppe ikke i højere grad indtager pladserne i Folketinget. Det mener Yosef Bhatti, der er valgforsker ved KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.
»De må siges at være meget underrepræsenteret. Hvis vi ser på alle nydanskere, der har valgret, så burde der være syv til otte i Folketinget for at have været repræsenteret lige. Det kan virke demotiverende for nogle borgere, at der ikke er nogle i Folketinget, der ligner dem. Det gør, at har man mindre lyst til at deltage,« siger han.
Det er Socialdemokraten Yildiz Akdogan (S) og De Konservatives Naser Khader (K), der de næste fire år kan kalde sig folketingsmedlem.
Til gengæld måtte De Radikales Manu Sareen, SFs Ozlem Cekic og Venstres Fatma Øktem sige farvel til deres plads.
Ifølge Yosef Bhatti er det ærgerligt, fordi de valgte politikere kan fungere som rollemodeller.
»Man kan godt frygte, det gør, at folk med anden etnisk baggrund i endnu højere grad ikke føler, de bliver hørt i den politiske debat,« siger han.
I mange år har stemmeprocenten ligget lavet i den befolkningsgruppe.
Han mener, at Nationalpartiet, der blev stiftet af tre brødre med pakistansk baggrund i efteråret, måske ville have hevet stemmeprocenten lidt op, hvis partiet var blevet opstillingsparate. Dog kan man ikke altid sige, at indvandrere per automatik stemmer på indvandrere.
»Der er for eksempel stor enighed om, at Naser Khader ikke får hovedparten af sine stemmer fra indvandrere, fordi han udlændingeområdet ligger til højre for de fleste indvandrere. De stemmer i stedet især på indvandrere, der stiller op for et rødt parti,« siger han.
I alt var der 25 indvandrere, der stillede op til dette folketingsvalg. Ved sidste valget i 2011 var der 22 indvandrere, der stillede op, og fire kom ind.