KU finder plagiat i Lunde Larsens afhandling

Det Teologiske Fakultets undersøgelser sår tvivl om god videnskabelig skik i uddannelsesministerens afhandling

Foto: Uddannelses- og forskningsministeriet
Offentliggjort Sidst opdateret

Praksisudvalget på Københavns Universitet undersøger uddannelsesminister Esben Lunde Larsens (V) ph.d.-afhandling, efter at der er blevet fundet fem eksempler på plagiat og selvplagiat.

Det oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Dekanen ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet har fredag bedt universitets praksisudvalg om at gå ind i sagen.

– Vores undersøgelser sætter spørgsmålstegn ved, om afhandlingen overholder normerne for god videnskabelig skik. Og det vil jeg nu gerne have afgjort, siger dekan Kirsten Busch Nielsen i pressemeddelelsen.

Esben Lunde Larsen bad i november fakultetet om at undersøge ph.d.-afhandlingen, og det er på baggrund af undersøgelsens resultater, at dekanen har bedt udvalget om også at undersøge afhandlingen.

“Ikke bevidst forsøgt at snyde”

Ministeren har tidligere om sagen sagt:

– Jeg har ikke bevidst forsøgt at hverken snyde eller plagiere. Jeg er helt uforstående over for de rygter, der kører. Et enigt bedømmelsesudvalg ved Københavns Universitet har godkendt min afhandling.

Det bliver dekanen, der på basis af praksisudvalgets afgørelse skal vurdere, hvordan universitetet skal reagere.

– Men det er et område, hvor der ikke er en facitliste. I vurderingen indgår blandt andet plagieringens omfang, karakter og kontekst, hedder det fra dekan Kirsten Busch Nielsen.

I alt er der blevet fundet fem tekster, hvor der ikke er blevet kildekrediteret tilstrækkeligt.

– Derudover er der fundet snævert tekstsammenfald med et arbejde af en anden forfatter uden henvisning og desuden et løsere sammenfald med en bog skrevet af en tredje forfatter, lyder det i pressemeddelelsen.

Praksisudvalget består af otte medlemmer på tværs af mange fag. Medlemmerne udpeges af fakulteternes akademiske råd blandt universitetets professorer og lektorer.

Målet med udvalgets arbejde er at undersøge og træffe afgørelser om, hvorvidt der foreligger brud på god videnskabelig praksis.

Formanden er juraprofessor dr.jur. Thomas Riis.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS