Krone-krigen vækker stor opsigt i udlandet

Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Investorers stormløb mod kronen har trukket forsider og overskrifter verden over

Danmark har fået noget, som suger større opmærksomhed til sig i udlandet end Tivoli, Kongehuset, Den Lille Havfrue og Legoland.

Det er stormløbet mod den danske krone, og de helt ekstreme minusrenter, som ses herhjemme lige nu, der får medier over hele kloden til at spærre øjnene op.

De sætter fokus ikke bare på den danske kronekamp, men også på vores underlige lille land, der er blevet stenrigt på at sælge medicin og flæskestege til andre lande, og som pludselig sammenlignes med det velstillede alpeland Schweiz, der har en bankhemmelighed og er hjemsted for nogle af verdens rigeste familier.

Selveste The New York Times har været i Magasin i København for at høre, hvad helt almindelige danskere tænker om kronedramaet på de internationale valutamarkeder.

Men her fortæller en 22-årig studerende, at »det endnu ikke er noget folk snakker ret meget om, og at hun ikke er bekymret.« »Men det burde jeg måske være,« siger hun til avisen.

Også TV-kanaler fra Norge, Storbritannien og flere andre steder, har besøgt Danmark for at få svar på, hvad der sker i Danmark, når der pludselig er minusrenter på bankbøger, gratis boliglån og nationalbankdirektøren dagligt formøbler milliarder på at forsvare kronen.

»Skaber det en boligboble? Hvem taber og vinder? Kan det forsætte? Hvad vil der i værste fald ske? Er det sker før?«

Det er nogle af de mange spørgsmål, som de udenlandske medier måbende stiller.

Den britiske tv- og radiostation BBC har spurgt, om »Danmark kan lykkes, hvor Schweiz fejlede?« og har konstateret at Danmark har taget drastiske skridt for at forsvare kronen«. Det sker med henvisning til, at Danmarks Nationalbanken ind til videre har sænket renten fire gange at gøre kronen mindre attraktiv. Men de har også stoppet for salg af statsobligationer og solgt kroner på valutamarkedet for tæt ved 200 milliarder kroner siden uroen startede i begyndelsen af januar.

Alt sammen som en reaktion på, at spekulanter flokkedes om den danske krone, efter at den Europæiske Centralbank (ECB) i januar annoncerede massive opkøb af statsobligationer for at pressen både renten og kursen på euroen ned.

Den britiske erhvervsavis Financial Times har også skrevet flere artikler, om den danske valutakrig, og har kaldt det for »chokerende,« at Danmark har suspenderet udstedelsen af nye danske statsobligationer.

Den prestigefyldte amerikanske The Wall Street Journal har også haft store overskrifter om kronen, endda på forsiden, hvor beskriver, hvordan spekulanter har udset sig kronen som deres angrebsmål.

Samtidig har de internationale nyhedsmedier pumpet billeder ud af nationalbankdirektør Lars Rohde, Danmarks Nationalbanks flotte bygning i Havnegade og andre af de mest kendte seværdigheder i København og Danmark. Alt sammen noget, der giver Danmark omtale og reklame, som kun sjældent ses. Så kronekrisen har allerede været lidt til gavn. Den har presset renten lidt ned, og sat stor fokus på vores lille kongerige.

Powered by Labrador CMS