Kronborg Slot frygter at blive ramt af Kystbane-renovering

Flere kritiserer DSB for at lukke dele af Kystbanen midt i højsæsonen for turister.

Slotsforvalter på Kronborg Slot Erik Als vil henvende sig til DSB med en klar opfordring til ikke at lukke del af Kystbanen til sommer. Als mener, det vil gå ud over turismen til Nordsjælland og det slot, han er forvalter på, Kronborg Slot. Slottet ses her i baggrunden. Arkiv. Foto: Lafur Steinar Gestsson/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

DSB har varslet lukning af dele af Kystbanen på Sjælland midt i den travleste del af turistsæsonen.

Det sker, fordi strækningen skal gennemgå en omfattende renovering. I stedet vil DSB indsætte busser fra Rungsted til Helsingør.

Det får ifølge Helsingør Dagblad slotsforvalter på Kronborg Erik Als til at henvende sig til DSB med en klar opfordring til at finde en anden løsning.

– Jeg kontaktede DSB for nogle uger siden, da jeg blev informeret om planerne med at lukke for dele af togdriften midt i den travleste turistsæson, siger slotsforvalter Erik Als til Helsingør Dagblad.

– Det vil skabe en negativ påvirkning af vores drift, siger han.

Direktøren for M/S Museet for Søfart, Ulla Tofte, har i Helsingør Dagblad kaldt DSB’s løsning for en katastrofe for kulturinstitutioner og hele det øvrige turismeerhverv i Helsingør og omegn.

Den udlægning er Erik Als ikke uenig i.

– Ordet katastrofe ved jeg ikke, om man skal bruge i denne sammenhæng. Men lukningen får klart mange konsekvenser for os. Mange af vores besøgende er netop endagsturister, hvoraf mange benytter sig af offentlige transportmidler, siger Erik Als.

Direkte busser

Han har foreslået DSB at indsætte busser direkte fra København til Helsingør i stedet for at bede folk om at skifte fra tog til bus undervejs.

Kronborg Slot

Kronborg er et slot og fæstningsanlæg i Helsingør. Slottet er et af Nordeuropas mest betydningsfulde renæssanceslotte og blev i år 2000 medtaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Slottet ligger på Sjællands yderste spids, hvor Øresund er smallest, en strategisk vigtig beliggenhed der gjorde det muligt at kontrollere indsejlingen til Østersøen gennem Øresund.

Kronborgs historie kan føres tilbage til fæstningen Krogen, der blev opført af Erik af Pommern i 1420’erne. Sammen med Helsingborg Slot på den anden side af Øresund, kunne fæstningen kontrollere indsejlingen til Østersøen og sikre opkrævningen af told af de forbisejlende skibe.

Fra 1574 til 1585 ombyggede Frederik 2. den middelalderlige borg til et storslået renæssanceslot. Store dele af slottet blev ødelagt af en brand i 1629, men det blev efterfølgende genopført af Christian 4.

I 1658 blev Kronborg belejret og erobret af en svensk hær, der efterfølgende tog en stor del af slottets kunstværker og interiør som krigsbytte. I 1785 ophørte slottet med at fungere som kongelig residens og blev indrettet som kaserne. Militæret forlod selve slottet i 1923 og slottets areal i 1991.

Efter en grundig restaurering blev Kronborg åbnet for offentligheden i 1938.

Kilde: Wikipedia.

– Jeg har bedt DSB om at tænke denne løsningsmodel ind i deres planlægning, men jeg har ikke hørt noget fra dem. Derfor vil jeg meget snart kontakte DSB igen, siger Erik Als.

Powered by Labrador CMS