Kritisk: Hver 13. barn bliver lavet på en klinik

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

4226 børn kom i 2013 til verden efter en fertilitetsbehandling. Kritisk, mener klinikchef fra Rigshospitalet.

Tal fra 2013 viser, at en stor del af danskerne må ty til fertilitetsbehandlinger for blive gravide.

Hver 13. nyfødte danske barn, svarende til i alt 4226 børn, blev nemlig undfanget på en klinik i 2013. Det viser tal for Statens Serum Instituts IVF-register.

Tallene viser endvidere, at hver syvende påbegyndte fertilitetsbehandling i 2013 førte til en graviditet.

IVF-behandlingen, som denne statistik tager udgangspunkt i, bliver foretaget på kvinder, der ikke kan få børn på normal vis.

Det kan blandt andet skyldes aflukkede æggeledere eller endometriose (kronisk lidelse i livmoren), men også dårlig sædkvalitet hos manden indgår i denne statistik.

Tallene giver grund til bekymring, mener Søren Ziebe, der er klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

– De nye tal viser, at tendensen ikke har ændret sig de sidste mange år, og det bekræfter os i, at vi har et voldsomt problem. Folk bliver fortsat ramt af disse sygdomme, som gør, at de ikke kan få børn på normal vis, og det er kritisk.

– Fertilitet er den klart største kroniske sygdom herhjemme, og derfor bliver vi nødt til at forebygge. Det skal vi gøre gennem oplysning og information af unge i folkeskolen, omkring de konsekvenser det har at vente for længe med at blive gravide, siger Søren Ziebe.

Ud over oplysning mener Søren Ziebe også, at mere forskning kan være med til at forebygge fertilitetsproblemerne.

– Vi får mere og mere data omkring de kemikalier, vi omgiver os med, og deres negative indvirkning på eksempelvis mænds sædkvalitet. Den viden skal vi bruge til at forske videre på, siger Søren Ziebe.

I 2013 blev der i alt født 55.873 børn i Danmark.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS