Krisen koster oftere jobbet for disse personer
Indvandrere og deres efterkommere er hårdere ramt af corona-fyringer end etniske danskere, viser tal fra jobnet.
Lige som corona-virus primært forårsager alvorlig sygdom hos ældre og personer med kronisk sygdom, rammer den krise, som pandemien har medført, også skævt på arbejdsmarkedet.
3F’erne er hårdt ramt af ledighed på grund af krisen, og nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet viser, at det primært er faglærte, ufaglærte, kortuddannede, indvandrere og deres efterkommere, der har mistet jobbet. Især den sidste gruppe er ekstra hårdt ramt.
Det skriver Fagbladet 3F.
Indvandrere og efterkommere af indvandrere udgør 13,3 procent af arbejdsstyrken herhjemme, men de udgør 22,9 procent af de nye ledige, der i perioden 9. marts til 19. april har tilmeldt sig jobnet.dk.
Det svarer til 19.547 af de i alt 85.439 nye ledige. Heraf er 12.303 af de ledige indvandrere eller efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande.
– Det er overraskende, at der er en så stor overrepræsentation af indvandrere og efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard, Aalborg Universitet.
Han vurderer, at overrepræsentationen af indvandrere og efterkommere i ledighedstallene, kan hænge sammen med, at hele hotel- og restaurationsbranchen, hvor mange i denne gruppe typisk er ansat, nærmest er lukket helt ned.
– Samtidig er der tale om en gruppe, der ofte har færre kompetencer i forhold til uddannelse og erhvervserfaring og befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, siger Thomas Bredgaard.
– Vi ved fra tidligere kriser, at etniske minoriteter er meget følsomme for konjuktursvingninger på arbejdsmarkedet, siger han.
Flere europæiske lande melder om, at der er særligt mange indvandrere, som bliver smittet og dør af Covid-19.
For nylig kom det frem, at der tilsyneladende også er en overrepræsentation af borgere af anden etnisk herkomst, der indlagt med corona-virus på Hvidovre Hospital.