Kriminelle udnytter din tillid til Microsoft med nye våben

De kriminelle er stadig på jagt efter dine data. Og de er hæmningsløse.

Hackernes seneste redskaber i jagten på dine penge er misbrug af din tillid til Microsoft. Foto: Brian Snyder/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

2017 ser ud til at blive et år, der på den digitale front vil blive husket for især én ting: Ransomware-angreb. Faste læsere af Newsbreak.dk husker måske udtrykket. Det går ud på, at adgangen til din computers filer bliver låst af nogle kriminelle mennesker, der vil have penge af dig, hvis du ønsker at få adgang til dine data.

Nu skriver Computerworld, at vi tre måneder inde i året godt kan konkludere, at Ransomware-angreb er blandt de helt store plager, der rammer digitale danskere i 2017.

– Vi er kun tre måneder inde i 2017, og vi har allerede set mere end dobbelt så mange ransomware-angreb som i hele 2016. Det skal ses i forhold til, at 2016 i forvejen var et rekordår,” siger Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS til Computerworld

Kræver ikke megen indsigt

Peter Kruse fortæller, at de kriminelle ikke selv behøver besidde stor teknisk viden for selv at kunne udarbejde de programmer, der kan gøre livet særdeles surt for os danskere, hvis vi dummer os på nettet.

– Vi ser en stor diversitet i ransomwaren, og det tyder på, at softwaren kommer fra mange forskellige grupperinger af kriminelle. Småkriminelle, såkaldte opportunister, uden den store tekniske viden, kan i dag relativt nemt udforme egen ransomware målrettet et lokalt marked, forklarer Peter Kruse til Computerworld.

Din tryghed udnyttes

Så sent som i sidste uge beskrev Newsbreak.dk et af de angreb, Computerworld beskriver. Netop brugen af filer, der ser ud til at være ægte Word- og Excelfiler er blandt de nye tricks, de kriminelle har taget til sig i jagten på dine data.

– I øjeblikket benytter de kriminelle makro-koder i Excel eller Word-filer, der aktiveres, hvis du går ud af Microsofts sikre oversigt. Det er gennemtænkt, for de færreste brugere forventer, at man kan få en virus af et Word-dokument,  siger Peter Kruse til Computerworld.

I eksemplerne med Word- og Excelfilerne vil du som bruger blive anmodet om at åbne for adgangen til at redigere i den fil, du har åbnet. Gør du det, bliver du ramt af ransomware. Og så har du balladen.

Peter Kruse fraråder i øvrigt folk at betale, skulle de blive ramt af et ransomwareangreb. Det er det, de kriminelle vil have. Og er der nok, der betaler for at få adgangen til deres data tilbage, fortsætter de gemene angreb.

Det bedste råd, der er at give til folk, der får mails fra afsendere, de ikke kender med en Word- eller en Excelfil er, at slette beskeden. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan stole på indholdet i sådan en besked, skal du slet og ret ikke åbne den.

Powered by Labrador CMS