Kræver seks milliarder nu
Seks milliarder kroner til blandt andet ligeløn skal stoppe sundhedsvæsen fra at falde sammen, mener SF
Kommissioner med lange udsigter og en akutplan, der er et "lille plaster på det åbne benbrud", er ikke godt nok.
Det løser ikke udfordringerne i det danske sundhedsvæsen her og nu, mener SF.
På partiets landsmøde lørdag lancerer SF et nyt sundhedsudspil på seks milliarder kroner årligt, der skal "genoprette" det danske sundhedsvæsen.
- Jeg tror ikke, at vi får vores sundhedsvæsen tilbage på sporet, uden vi investerer i det. Jeg er generelt ikke tilhænger af bare at tro, at kommer man med flere penge, så løser man alle problemer, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.
- Men lige præcis sundhedsvæsenet, hvor folk virkelig har holdt for under corona og kan mærke et kæmpe efterslæb derude - en ting var, at det gik ud over planlagte operationer, man var nødt til at skubbe. Det er selvfølgelig tragisk for den enkelte, men det kunne man alligevel på en eller anden måde forklare.
- Nu er vi altså ude i akutområdet, som vi ikke en gang kan levere på, siger hun med henvisning til sagen om for lange ventetider for patienter med fremskreden tarmkræft.
Skal i fokus
Derfor vil SF igen have fastholdelse, rekruttering og løn i fokus. To milliarder kroner skal afsættes til, hvad partiet kalder ligeløn.
- Når du ser på, at vores sygeplejersker søger til Norge og den private sektor, så skal vi have stoppet den flugt væk fra det offentlige sundhedsvæsen, for ellers får vi ikke løst de her problemer, siger Pia Olsen Dyhr.
Yderligere to milliarder kroner skal gå til "direkte vækst i sundhedsvæsenet". Her skal en arbejdsgruppe prioritere midlerne løbende.
De sidste to milliarder kroner skal dække det demografiske træk, når der kommer flere børn og ældre.
Formueskat og lagerbeskatning
SF's genopretningsplan skal finansieres af blandt andet en formueskat på 0,5 procent på formuer over fem millioner kroner samt af lagerbeskatning af selskabers ejendomsavancer.
Udspillet fra SF kommer, i en tid hvor den nye SVM-regering har haft øjnene rettet mod sundhedsvæsenet.
Sundhedsvæsnet kan ikke vente
I februar blev en akutplan lanceret på to milliarder kroner til og med 2024. Samtidig er en ny kommission netop blevet nedsat, der skal se på fremtidens indretning af sundhedsvæsenet og dets strukturer.
Det arbejde støtter SF. Men sundhedsvæsenet kan ikke vente på en kommission, mener Pia Olsen Dyhr.
- Problemet med store strukturændringer – det så vi, da Lars Løkke lavede sin strukturreform på sundhedsområdet i 2006 og 2007 – er at alt jo går i stå.
- Alt venter på, hvad der skal ske nu. Min bekymring er, at det så betyder, at vores sundhedsvæsen så falder helt fra hinanden, siger hun.