Kørt sur i hjemmeskoling? Få tre råd
Hjemmeundervisning trækker tænder ud hos familier. Få nogle bud på, hvordan I kan lette stemningen
Der kan være småt med både kontorpladsen og det mentale overskud, hvis både forældre og børn arbejder hjemme.
Newsbreak har tidligere fortalt, at det er særligt vigtigt, at forældre overholder coronarestriktionerne. Den artikel kan læses her: Derfor bør forældre særligt følge corona-reglerne
Men mens hjemmeskolingen i foråret var præget af en vis pionerånd, er den hos mange begyndt at trække tænder ud, konstaterer Rasmus Edelberg, der er formand for foreningen Skole & Forældre.
– Selv om vi har været i gang noget tid, er presset ikke blevet mindre – tværtimod er man måske nået en udmatning. Derfor frygter vi, at nogen familier knækker nakken på opgaven, siger han.
Red Barnet bakker op og peger på, at det i sidste konsekvens går ud over børnene. De råder derfor til, at I sænker ambitionsniveauet, hvis hjemmeskolen volder problemer.
Tryghed og trivsel i centrum
Hellere nå tre opgaver med skindet på næsen – end fem opgaver med gråd og tænders gnidsel, tilføjer Rasmus Edelberg.
– Det vigtigste er at bevare trygheden, omsorgen, trivslen og de gode relationer i familien. Ellers bliver det slet ikke til at holde ud derhjemme. Et lille fagligt efterslæb kan skolen hjælpe med at indhente senere, siger han.
Ræk gerne ud, og spørg om hjælp hos klasselæreren.
For selv om skoledagen har skiftet arena, er lærerne stadig til stede online og eksperter på det faglige.
Og undersøgelser viser, at mange forældre mister evnen til at forstå eksempelvis elevernes matematikopgaver omkring 6. klasse. Så undlad at piske dig selv med skorpioner, fordi du ikke mestrer det faglige.
– Din kerneopgave er egentlig, som den altid har været: at vise interesse for barnets skolegang, lytte, spørge ind til lektierne og sørge for barnets struktur rundt om skoledagen, siger Rasmus Edelberg.
Husk at nyde pauserne
Netop struktur er et nøgleord uanset alder, tilføjer Naja Kinch Sohn, der er seniorrådgiver i Red Barnet.
Sørg for, at der bliver skabt en tydelig overgang mellem skoledag, frokostpauser, frikvarter og fritid.
Når I spiser morgenmad, kan I eksempelvis tale om, hvad barnet skal lave i løbet af dagen.
Det kan også være fint at give lidt medbestemmelse.
– Det kan være, at man lader barnet vælge, hvad I skal spise til frokost – eller om det helst vil kælke, lege på værelset eller på legeplads, når det bliver frikvarter, nævner Naja Kinch Sohn.
Hvis du derimod er forælder til et større barn, så stik hovedet ind på værelset engang imellem. Vis omsorg og interesse, lav et frugtfad, og mind dem om at holde pauser.
Det vigtigste er, at der er klare overgange mellem, hvornår hjemmet er forum for henholdsvis skole og fritid.
Lav noget hyggeligt om morgenen
Hos de mindste kan I låne lidt fra klassens ritualer:
– I indskolingen har man ofte nogle morgenritualer, hvor man synger, laver gymnastik eller snakker om dagens navn og dato. Spørg klasselæreren, og lad jer inspirere af det, foreslår Naja Kinch Sohn.
Hvis børn og forældre er kørt surt i hjemmeskoling, kan man finde flere råd i galleriet ovenfor.