Kopivarer boomer: Kan være farlige
Antallet af sager med kopivarer i Danmark er mere end tredoblet siden 2016, oplyser Toldstyrelsen
Se flere fotos i billedgalleriet herover
Der har i 2020 været rekordmange sager med kopivarer importeret til Danmark.
Her var der 8.500 sager, hvilket er mere end en tredobling siden 2016, hvor der var 2.500 sager, skriver Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.
Ifølge Toldstyrelsen er kopivarer ikke alene ulovlige – de kan også være farlige.
– I flere år er mængden af sager med kopivarer steget og steget, og det er også tilfældet i 2020, hvor vi har haft rekordmange sager.
– Kopivarer er ulovlige og kan være farlige for forbrugerne, siger Trine Dancygier, der er kontorchef i Toldstyrelsen.
190.000 produkter
De 8500 sager dækker over cirka 190.000 produkter, der har en værdi på knap 180 millioner kroner, hvis man tager udgangspunkt i værdien af den ægte vare.
107.965 af varerne er accessories, der blandt andet dækker over bælter, tasker og ure. 26.694 af produkterne er tilbehør til mobiltelefoner. Det kan være covers og opladere.
Ifølge Trine Dancygier fra Toldstyrelsen skal man passe på med at bestille visse kopivarer, da de kan være farlige.
– Vi kan nok hurtigt blive enige om, at det er de færreste, der falder døde om, fordi de tager en t-shirt på, der er en kopi af et kendt brand.
– Men mobilopladere og anden elektronik kan bryde i brand. Hvis man har teenagere, ved man, at mobilen ligger og lader op på hovedpuden eller på natbordet, mens de sover, siger hun.
Toldstyrelsen har ikke tal på, hvor mange af sagerne der dækker over indkøb til videresalg, og hvor mange der dækker over indkøb til privat brug.
Trine Dancygier kan dog sige noget om størrelsen på indkøbene.
– Knap 5000 af sagerne kører under småsagsproceduren. Det vil sige, at der maksimalt er købt tre styks. Eller at pakken ikke vejer mere end to kilo – og så er det nok mest til eget brug, siger hun.
Se flere fotos i billedgalleriet herover