Konsulent: Integrationen i Danmark er en megasucces
Det går dårligt med integrationen, og det er indvandrernes egen skyld. Så klar er meldingen fra danskerne i en ny meningsmåling lavet af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten.
Ifølge målingen siger godt halvdelen af de adspurgte, at det går dårligt eller meget dårligt med integrationen af flygtninge, indvandrere og deres efterkommere i Danmark. Derudover svarer seks af ti danskere, at indvandrere og flygtninge ikke gør nok for at blive integreret i det danske samfund.
Men sådan forholder det sig ikke i virkelighedens verden, mener forfatter og selvstændig integrations-konsulent Hans Lassen. Han betegner integrationen af udlændinge i Danmark som en mega-succes, der ikke kommer frem i lyset.
»Vi skal have givet meget mere plads til det, der lykkes, for der er en masse ting, der lykkes hver eneste dag på det danske arbejdsmarked og på uddannelsesinstitutionerne. Medierne og politikerne mangler i allerhøjeste grad at tale succesen op, for den er der,« fortæller integrations-konsulenten og peger på, at der fra 2008 til 2013 er sket en fremgang på otte procent i antal beskæftigede blandt indvandrere fra ikke vestlige lande i aldersgruppen 25 til 64 år.
»Det er en historisk rekord i dag, fordi der har aldrig været flere i beskæftigelse på det danske arbejdsmarked med en ikke vestlig baggrund, end der er i dag på trods af fem års meget dyb og langvarig økonomisk krise,« siger Hans Lassen.
Han fortæller også, at uddannelses-gabet mellem etniske danskere og indvandrere fra ikke vestlige lande er reduceret.
»Indvandrere og efterkommere bliver bedre stillet og får en bedre position uddannelses-mæssigt på arbejdsmarkedet end danskerne,« tilføjer integrations-konsulenten.
Selvom statistikken ser ud til at bakke Hans Lassen op, er han ikke overrasket over, at en stor del af danskerne ser integrationen som en fiasko.
»Det er ikke særligt overraskende, fordi vi er vant til at se på integration som en fiasko, og som noget vi ikke magter i det danske samfund. Målingen spejler den holdning i den offentlige debat, der har været i Danmark gennem mange år,« siger Hans Lassen.
Han kritiserer politikerne og medierne for at påvirke befolkningens holdning til indvandrere i en negativ retning. Men det er der en hel særlig grund til, at de gør, mener Hans Lassen, der er indehaver og direktør i Konsulentfirmaet Sisyfos.
»Journalister i Danmark er trænet til at dække konflikter og afsløringer, og derfor er de bange for, at en konstruktiv og positiv historie vil kede læserne. Medieverdenen er ikke særlig godt skruet sammen i forhold til at få eksponeret den gode historie,« siger han og fortsætter:
»I den politiske verden er der en udtalt og en uudtalt analyse, der siger, at hvis man vil have magt i den politiske verden, så skal man føre en stram udlændinge-politik, og hvis man vil beholde den politiske magt, kræver det også en stram udlændinge-politik. En stram udlændinge-politik skal jo begrundes, og det kan man så gøre ved at sige, at integrationen ikke fungerer,« siger han.