Kong Frederik nyder stor opbakning efter sit første år som regent
Kong Frederik og dronning Mary har fejret deres etårsdag som regentpar med stor folkelig opbakning. En måling fra Voxmeter viser, at 78 procent af befolkningen mener, at kong Frederik har gjort det godt i sit første år.
Eksperter mener, at kongens popularitet skyldes hans joviale og sympatiske personlighed samt fraværet af konflikter i kongehuset. Historiker Sebastian Olden-Jørgensen bemærker, at kong Frederik har undgået større problemer, hvilket har bidraget til den positive opfattelse.
Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.
Traditionerne er de samme på Amalienborg, selv om regenten er ny, og det falder i befolkningens smag.
Som da kong Frederik og dronning Mary i sidste uge holdt nytårskure og blev kørt i kongehusets fineste karet, guldkareten, til Christiansborg Slot.
Eller da kongeparret den 1. januar havde inviteret til gallataffel og serverede et glas af den gamle rosenborgvin til gæsterne.
Annonce
Ligesom dronning Margrethe har gjort og før hende kong Frederik IX.
Gør det godt
En måling foretaget af Voxmeter for Ritzau viser, at et stort flertal i befolkningen synes, at kong Frederik gør det godt.
Annonce
Når han og dronning Mary tirsdag den 14. januar har etårsdag som regentpar, kan de således glæde sig over, at 78 procent af de adspurgte i målingen mener, at kong Frederik har gjort det meget godt eller godt.
15 procent er neutrale, og 2,3 procent synes, at han har gjort det dårligt.
Jovial og sympatisk person
Julia Lahme, der er etnolog og forfatter, ser først og fremmest målingen som et udtryk for, at mange "bare godt kan lide kongen".
- Vi har gennem årene lært ham at kende som en jovial og sympatisk person.
Men et element af positiv overraskelse kan også spille ind.
- Når mange synes, at han har klaret det godt, så kan det hænge sammen med, at forventningerne til ham ikke var tårnhøje ved tronskiftet.
- For eksempel var vi nok mange, der sad med tilbageholdt åndedræt under hans nytårstale og håbede for ham, at det gik, siger Julia Lahme.
FAKTA: Det er sket i kongehuset siden tronskiftet
Færre protektioner og en udfasning af de kongelige hofleverandører er blandt ændringer i kongehuset.
Tirsdag er det et år siden, dronning Margrethe abdicerede, og kronprins Frederik blev konge.
En måling foretaget af Voxmeter for Ritzau viser, at et stort flertal i befolkningen synes, at han har gjort det godt i sit første kongeår.
Således svarer 78 procent af de 1020 adspurgte, at han har gjort det meget godt eller godt.
Hoffet har i løbet af det år, kong Frederik har været regent, gennemført en række ændringer.
Læs om nogle af dem her:
* Ved tronskiftet ophørte kong Frederik, dronning Mary og dronning Margrethes protektioner. Siden blev det besluttet at beskære det samlede antal fra 258 til 140.
* Prædikatet "Kongelig Hofleverandør" udfases og ophører endegyldigt 31. december 2029. 104 danske virksomheder og fem udenlandske mister prædikatet.
* I løbet af første halvdel af 2025 kommer de første mønter med kongemotiv i cirkulation. Kongens monogram kommer til at pryde 1-, 2- og 5-kronen, mens 10- og 20-kronen skal bære hans portræt.
* I løbet af 2024 har kongehuset justeret rammerne for kongehusets investeringer med skærpet fokus på bæredygtighed.
* Kong Frederik har ændret kongevåbnet. Det har givet mere plads til Grønland og Færøerne, der tidligere delte samme felt. Nu har de hver sit.
Målingen er foretaget fra den 2. januar til den 6. januar.
Kilder: Kongehuset og Ritzau
Ingen konflikter
Historiker Sebastian Olden-Jørgensen er heller ikke overrasket over målingen.
Han mener, at det spiller ind på resultatet, at året i kongehuset har været renset for konflikter.
- Indtil videre har kong Frederik ikke haft noget som helst problem at tage stilling til. Tænk bare på, hvad det sker i de norske og engelske kongehuse.
- Han har lavet nogle effektiviseringer omkring protektionerne og besluttet at udfase ordningen med kongelige hofleverandører, men det er jo småjusteringer, der kun vedrører få mennesker, siger Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor på Københavns Universitet.
Målingen er foretaget fra den 2. januar til den 6. januar.
De 1020 adspurgte er i alderen 18 år eller derover.