Konflikt-guide: Sådan skal du reagere når søskende skændes

De små skriger, så hårene rejser sig på armene, og de store skændes, så ruderne klirrer. Konflikter mellem søskende er hårdt for hørelsen, men tjener et formål.

KLIK VIDERE I GALLERIET OG LÆS DE GODE RÅD: Dette skal du gøre, når søskende skændes.
KLIK VIDERE I GALLERIET OG LÆS DE GODE RÅD: Dette skal du gøre, når søskende skændes.
Offentliggjort Sidst opdateret

Når søskende skændes så kan man som forælder let komme til at føle sig som dommeren i wrestling.

Men uanset alder så er det vigtigste, at du som forælder ikke falder så meget i dommerrollen, at du kårer en vinder og en taber af konflikten.

Sådan lyder rådet fra Sofie Münster, der er indehaver af Nordicparenting.dk.

Hun siger, at så længe børnene ikke gør skade på hinanden, så er det godt for børnene, at de gør sig erfaringer med at klare konflikterne selv.

– Sandheden er, at konflikter faktisk har værdi for børnene. Det lærer dem nogle sociale færdigheder, og det lærer dem at sætte grænser, siger hun.

Del af børns socialisering

Psykolog Erla Højsted bekræfter, at konflikter er en del af børns socialisering. Det at tage konflikterne hjemme, hvor de er trygge, lærer dem at omgås andre mennesker.

Men at lade børnene tage deres konflikter er ikke ensbetydende med, at forældrene skal acceptere at leve i ragnarok. Griber skænderierne om sig, eller begynder de at opstå oftere, så kan børn faktisk ret tidligt forstå, at det ikke er godt.

– Tal til dem, så de kan forstå det, og spørg, om de virkelig har lyst til at skændes så tit. Måske vil de gerne have hjælp til at håndtere nogle af konflikterne på en anderledes måde, siger Erla Højsted.

Som mægler kan den voksne nemlig godt bryde ind, når søskende skændes. I en lille konflikt skal der ofte ikke mere end en afbrydelse til, før børnene kan komme videre.

Vader man rundt i problemet, vil det fortsætte, men hvis man skiller parterne med en distraktion, kommer de ofte hurtigere videre, end de havde gjort ved egen kraft.

Hjælp dem

Men ellers er mæglerens opgave, når børnene er små, at hjælpe dem til at udtrykke sig når søskende skændes.

– Den yngste har jo ikke de samme ressourcer og heller ikke nødvendigvis det samme sprog, så hjælp dem så situationen bliver mere jævnbyrdig, foreslår Sofie Münster.

Det kan løsne konflikten at ridse reglerne for samværet op sammen med børnene. Må man tage hinandens legetøj? Må man kalde hinanden navne eller drille?

– En snak om regler i stedet for en dom, gør det også uattraktivt at råbe op eller kalde på mor i fremtiden, for der er ikke noget at opnå ved at eskalere konflikten, siger Sofie Münster.

Kilder: Erla Højsted, Sofie Münster.

Powered by Labrador CMS