Konfirmander er guld for lommetyve

Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Smarte solbriller, dyre designertasker og nye smartphones vil sandsynligvis stråle på mange nyudklækkede konfirmander, når de på Blå Mandag tager til storbyen for at bruge løs af konfirmationspengene.

Men teenagerne er ikke de eneste, der vil være særligt aktive på landets gågader, når konfirmationen er overstået.

»Vi oplever, at lomme- og tasketyvene har højsæson lige omkring de blå mandage. Der ved de, at de unge mennesker er ude og bruge de mange penge, de ofte har fået. De har også tit fået en smart ny iPhone eller en lækker taske, så der er lidt nye værdier at gå efter, der er lette at omsætte,« siger Lise Agerley, der er kommunikationsdirektør i forsikringsselskabet Alka.

I 2014 modtog politiet næsten 5.000 anmeldelser om lomme- og tasketyverier fra teenagere mellem 10 og 19 år, og en stor del af dem sker på de blå mandage. Hos Alka har man tidligere set en stigning på knap 40 procent i antallet af folk, der anmelder lommetyverier, i konfirmationsperioden.

Forsikringsselskabet anbefaler derfor, at de unge passer ekstra godt på deres ting.

»Når man er ung, tænker man ikke nødvendigvis på, at man skal være lidt diskret, når man står med sine penge, ligesom det er naturligt for unge mennesker at gå rundt med deres telefoner og kommunikere og sende snapshots til vennerne. Men lige i de her dage, hvor vi ved, at tyve har ekstra opmærksomhed på konfirmanderne, skal man være lidt forsigtig med at vifte med sin iPhone eller nye designertaske,« siger Lise Agerley.

Man skal desuden medbringe så få kontanter som muligt og gøre det så besværligt som muligt for tyven at komme til penge og værdier ved at opbevare dem i lukkede takser og inderlommer i stedet for i lettilgængelige jakke- og buskelommer. Rådene går også på, at man holder ekstra øje med tasker og poser, mens man spiser, og aldrig lægger sine penge eller telefon synligt på bordet.

Er uheldet alligevel ude, må man lægge teenage-genertheden væk, hvis man vil gøre sig håb om at se sine gaver igen.

»Det er en rigtig god idé at råbe »stop tyven!«, hvis man opdager det. Skal man have kontanter og værdier erstattet, er anråbet nemlig et vigtigt bevis for, at man har fået sine ting stjålet,« forklarer Lise Agerley og understreger, at man selvfølgelig ikke skal begynde at løbe efter tyven og forsøge at kæmpe sig tingene tilbage.

Powered by Labrador CMS