Kommune frikendt: Misbrugte børn får ingen erstatning

Tre piger krævede i alt 150.000 kroner fra Esbjerg Kommune, fordi de var blevet sexmisbrugt.

Tre piger kræver erstatning på hver 50.000 kroner af Esbjerg Kommune for at have siddet advarsler om seksuelle overgreb overhørig. Foto: Colourbox/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Esbjerg Kommune skal ikke betale erstatning til tre piger, der blev udsat for seksuelle misbrug, mener landsret. Kommunen klandres ikke for manglende indgriben.

Det oplyser Vestre Landsret i en pressemeddelelse mandag formiddag.

Pigerne krævede hver 50.000 kroner i erstatning fra kommunen for ikke at have grebet ind og sat en stopper for sexkrænkelserne.

Synspunktet fra pigerne og deres advokat, Helle Hald, var, at Esbjerg Kommune krænkede deres rettigheder i henhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel tre.

Det gjorde de, fordi de mente, at kommunen ikke havde “iværksat effektive og relevante foranstaltninger efter serviceloven med henblik på at forhindre gerningsmandens overgreb”, lyder det i dommen.

Esbjerg Kommune har hele tiden afvist kravet om erstatning. Man henholdt sig til, at kommunen var udfordret i årene efter kommunalreformen.

Det er første gang, at ofre for seksuelt misbrug lægger sag an mod en dansk kommune med krav om erstatning.

Pigerne blev i henholdsvis 2007, 2008 og i 2010 udsat for overgreb af manden, som af medierne blev døbt Esbjergmanden.

Esbjergmanden blev i 2011 idømt syv års fængsel for vold og seksuelle overgreb mod i alt otte børn.

OVERBLIK: Piger kræver erstatning af Esbjerg Kommune

Tre piger har krævet erstatning på hver 50.000 kroner fra Esbjerg Kommune. Pigerne mener, at kommunen kunne have forhindret seksuelle overgreb begået af den såkaldte Esbjergmand. Det er første gang, at der lægges sag an mod en kommune for omsorgssvigt.

Her får du et overblik over sagen:

  • I 2011 blev den såkaldte Esbjergmand, en dengang 41-årig familiefar, idømt syv års fængsel for voldelige og seksuelle overgreb mod otte børn.
  • Overgrebene fandt sted over en 20-årig periode, og blandt ofrene var farens egen datter og en række af datterens veninder.
  • I 2014 blev manden idømt en tillægsstraf hos Retten i Glostrup på to et halvt års fængsel for overgreb, der fandt sted, da manden boede i Hvidovre.
  • En undersøgelse af Esbjerg Kommunes handlinger i sagen har dokumenteret, at kommunen modtog flere underretninger fra lokalsamfundet om krænkelser af børn.
  • Ankestyrelsen konkluderede i 2012, at Esbjerg ikke havde levet op til de lovmæssige krav.
  • Esbjerg Kommune har afvist at betale erstatning til pigerne. Kommunen har erkendt at have begået fejl i sagen, men afviser, at kommunen kan bebrejdes for overgrebene.
  • Sagen kan få principiel betydning for en stribe lignende andre sager om børn, der har været udsat for overgreb.

Kilde: Ritzau.

Han fik i 2014 en tillægsstraf på to et halvt år.

/ritzau/

 

Powered by Labrador CMS