Kommune forsøger at blive helt røgfri

Slut med rygning, siger Randers Kommune. Modelfoto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Både ansatte og borgere i Randers Kommune kommer til at mærke forskel i hverdagen, hvis en ny rygepolitik bliver vedtaget af politikerne.

En ny politik lægger op til, at rygning ikke skal være tilladt i kommunale bygninger, anlæg og parker. Samtidig er det helt slut med rygning i arbejdstiden, hvis man er kommunalt ansat.

I Randers Kommune skal der om ti år kun være fem procent af befolkningen, der ryger. Det har byrådet besluttet i forbindelse med vedtagelsen af en ny sundhedspolitik.

For at opfylde det ambitiøse mål, skal der gøres en stor forebyggende indsats. På et møde i sundheds- og omsorgsudvalget i denne uge skal politikerne tage stilling til dels at lave en ny, skrappere rygepolitik for kommunen, dels en række tiltag, der på forskellig vis skal hjælpe rygere ud af deres afhængighed.

Planen er, at forslaget til ny rygepolitik skal gælde fra 1. januar 2016, når den er godkendt i byrådet.

»De store ændringer i forhold til nu er, at kommunale medarbejdere ikke længere kan flexe ud med det ene formål at ryge. Man får svært ved at ryge i arbejdstiden,« siger sundhedschef Lene Jensen til Randers Amtsavis.

Desuden bliver det forbudt at ryge ikke blot indendørs, men også udendørs på kommunale matrikler. Det vil sige, at man ikke må stå eksempelvis udenfor rådhuset på Laksetorvet og få en smøg.

Kommunale parker og legepladser fri

Kommunale legepladser, anlæg og parker skal også være røgfrie.

»Der skal sættes skilte op, for eksempel i de kommunale parker. På den måde appellerer man til folk om ikke at ryge. Men der er ikke nogen konsekvenser. Det skal opfattes som en henstilling,« siger Lene Jensen.

Kommunen vil også indgå partnerskabsaftaler med uddannelsesinstitutioner, arbejdspladser, foreninger og lignende om at lave forebyggende foranstaltninger og tilbyde hjælp til rygestop.

Kommunen står nemlig klar med en lang række tilbud til ansatte og borgere, der gerne vil kvitte tobakken. Det er således ikke kun en løftet pegefinger, men også en hjælpende hånd, der rækkes ud fra kommunens side.

Handicaprådet er loren

Forslaget til ny rygepolitik har været i høring, og foreninger, råd og lignende er overvejende positive. Dog peger Handicaprådet på, at det er nødvendigt at præcisere, hvordan reglerne i rygepolitikken skal forstås og praktiseres.

»Jeg håber ikke, at de handicappede rammes af de nye regler. Det er livskvalitet, at handicappede kan ryge hvis de ønsker det. Men selvfølgelig skal der også tages hensyn til de ansatte,« siger Flemming Sørensen.

I dag er det reglen, at borgere, der ryger, skal lufte ud en halv time, før der kommer en medarbejder. Og den regel laves der ikke om på.

Men det kræver, at borgeren kan åbne et vindue.

»Betyder det så, at hvis en borger ikke er mobil, så må vedkommende ikke ryge? Det er vigtigt at byrådet er meget tydelig i forhold til sanktion af konsekvenser ved overtrædelse af rygepolitikken,« siger Flemming Sørensen.

Sundhedschef Lene Jensen peger på, at det er en problemstilling, der hele tiden skal arbejdes med.

»Vi henstiller til, at der er luftet ud for røg, før der kommer en medarbejder. Men nogle glemmer det måske eller kan ikke. Man må prøve at lave så gode aftaler som muligt af hensyn til de ansattes arbejdsforhold.«

Powered by Labrador CMS