Kokain på 75 % af ungdomsuddannelser
Der bliver indtaget hårde stoffer på ungdomsuddannelserne.
Det viser en stikprøve, som Radio24syv har foretaget på 12 gymnasier, tekniske gymnasier og handelsgymnasier i hovedstadsområdet. På ni af uddannelsesstederne fandt man spor efter kokain.
Resultatet overrasker ikke Pernille Nordby, som er misbrugskonsulent ved rådgivningsenheden Misbrugsportalen.dk:
»Kokain har fået et kæmpe comeback. Før i tiden var kokain forbeholdt bestemte kredse, men i takt med at kokain er blevet billigere og mere tilgængeligt, er det blevet et almindeligt feststof blandt unge. Og det er ikke kun et hovedstadsfænomen,« siger hun til Radio24syv.
Sikker testmetode
Stikprøven blev udført med såkaldte drugwipes på skolernes toiletområder i eftermiddagstimerne på ugedagene mandag, torsdag og fredag. Testmetoden vurderes at være 98-99 procent sikker.
Radio24syv fandt spor efter kokain på Frederiksberg Gymnasium, N. Zahles Gymnasieskole, Øregaard Gymnasium, København Nord i Lyngby, der består af både HTX og STX, HTX Tec på Frederiksberg, HTX Vibenhus, HTX CPH West samt på Niels Brocks to handelsgymnasier.
»Vi er selvfølgelig klar over, at der bliver taget rusmidler. Det er desværre ret udbredt i ungdomskulturen. Vi tager det meget alvorligt. Vi advarer eleverne imod at tage euforiserende stoffer, vi har adgangskontrol til vores fester, og vi er meget opmærksomme på, om nogle elever virker sløve eller opfører sig underligt i undervisningen,« siger Ivar Ørnby, rektor for København Nord.
De eneste tre gymnasier, hvor Radio24syv ikke fandt spor efter kokain, var Ordrup Gymnasium, Gammel Hellerup Gymnasium og Falkonergårdens Gymnasium.
Ikke overrasket over resultatet
Steffen Andersen, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, er noget overrasket over resultatet:
»Jeg har en fornemmelse af, at der bliver taget stoffer til fester på ret mange skoler. Men jeg havde ikke forventet, at man ville kunne finde spor efter kokain så mange steder. Det er jeg meget ked af at høre. Og det skal vi selvfølgelig rette op på,« siger han til Radio24syv.
På flere gymnasier har man indført muligheden for at teste eleverne for euforiserende stoffer. Senest har Gentofte HF indskrevet det som et krav i studieordensreglerne, at eleverne skal lade sig teste, hvis skolen har mistanke om, at de er påvirkede i skoletiden.
Men den metode synes Steffen Andersen ikke godt om.
»Det er en forfejlet tilgang. Det skaber utryghed blandt eleverne, hvis de hele tiden skal tænke over, at de kan blive trukket til siden og blive mistænkt for at tage stoffer,« siger han.
Steffen Andersen mener derimod, at uddannelsesstederne skal være bedre til at tage hånd om de elever, der ender i et misbrug:
»Næsten alle skoler har en rusmiddel-politik, der dikterer, at elever, der tager stoffer i skoletiden, bliver smidt ud. Men eleverne skal ikke smides ud af deres uddannelse, de skal derimod hjælpes. Og det ansvar må uddannelsesstederne tage på sig.«
Her var der spor efter kokain:
01 HHX Niels Brock, Julius Thomsens Plads, Indre By 02 HHX Niels Brock, Kultorvet, Indre By
03 HHX/STX København NORD, Lyngby
04 STX N. Zahles Gymnasieskole, Indre By
05 STX Frederiksberg Gymnasium, Frederiksberg 06 STX Øregård Gymnasium, Hellerup
07 HTX Tec, Frederiksberg
08 HTX Vibenhus, Østerbro
09 HTX CPH West, Ishøj
Her var der ikke spor efter kokain:
10 STX Gl. Hellerup Gymnasium, Hellerup
11 STX Ordrup Gymnasium, Charlottenlund
12 STX Falkonergårdens Gymnasium, Frederiksberg
Kilde: Radio24syv