Køb ikke din festivalbillet her – du kan blive snydt
Falske festivalbilletter er et evigt tilbagevendende problem. Sådan undgår du at blive snydt.
Falske festivalbilletter – eller billetter, der ikke engang eksisterer – er noget, der hver sommer rammer flere musikhungrende danskere, der ikke var hurtigt nok ude, da de i første omgang blev sat til salg.
Både forbrugerråd og politi advarer om falske festivalbilletter.
Får man ikke billetten i hus til tiden, skal man være ekstra varsom med at købe fra en privatperson. Denne kan nemlig have solgt samme billet flere gange, advarer Syd- og Sønderjyllands Politi.
– Desværre øjner nogle kriminelle muligheden for at tjene lette penge ved at udnytte, at mange gerne vil se deres yndlingsband optræde live. Og det er rigtig surt at blive snydt. Men ved at bruge sin sunde fornuft og være skeptisk i jagten på billetter, kan man i hvert fald mindske risikoen, understreger specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.
Han mener dog godt, at snyd kan undgås, men har tre klare råd. Dem har vi samlet til dig i galleriet over artiklen.
Handl gennem festivallen
I 2016 var Newsbreak.dk i kontakt med Smukfest, der i stor grad også oplevede problemet med de falske festivalbilletter.
– Nu har jeg solgt billetter i 35 år, det her er helt vildt, sagde Per Langpap fra Økonomi & Regnskab hos Smukfest, dengang til Newsbreak.dk.
Udover problemet med salget af ikke-eskisterende billetter, pegede Per Langpap også på endnu et; billetter solgt til overpris.
– Det er ulovligt i Danmark. Det skriver vi også på vores hjemmeside. Men så kan folk finde på at sælge en dåseøl til 4000 kroner. Og så følger der bare en billet med, fortalte Per Langpap.
Nyt tiltag
Hos Smukfest var man selvfølgelig træt af de falske og ikke-eksisterende billetter. Derfor blev det i 2017 gjort sådan, at billetter, der skal gensælges, bliver gennem Smukfest og festivalens computere.
Falske festivalbilletter? Intet at gøre
Bliver din billet ikke accepteret ved indgangen, er der ikke noget at gøre. Arrangøren har intet ansvar, hvis du er blevet snydt i forbindelse med købet.
Har du købt en billet hos en virksomhed, kan banken normalt føre pengene tilbage, hvis du har betalt med betalingskort og har handlet på nettet.
Det samme er tilfældet, hvis du benytter MobilePay – og har betalt til en virksomhed og ikke en privatperson. Du er dårligere stillet, hvis du har handlet med en privatperson. For eksempel har banken som udgangspunkt ikke mulighed for at føre pengene tilbage til dig
Newsbreak.dk har tidligere fortalt – og som sådan også advaret – om hjemmesiden Viagogo, der sælger billetter til mange kulturelle begivenheder. Det gør forbrugerrådet Tænk også. Den kan du se HER.
Forbrugerrådet Tænk har også lavet en lille guide til, hvordan du spotter falske billetter.
Bliver du snydt af en billethaj, så skal du melde det til politiet.