Køb af brugt bil: Sådan sikrer du dig mod dyre overraskelser
Brugte biler kan være et godt køb, men der kan være problemer med ekstraudstyr, garanti og sågar ladestiktype, hvis der er tale om en elbil
Der kan være en del penge at spare, hvis du køber drømmebilen brugt.
Men du bør se dig godt for, særligt når det kommer til importerede brugte biler, så du undgår dyre overraskelser.
Det siger Simon Nguyen Kildeby, som er jurist i bilejernes interesseorganisation FDM.
- Er der tale om en nyere brugt bil, kan det være, at den stadig har producentgaranti, siger han og uddyber:
- Men hvis bilen er importeret, er der en risiko for, at garantien kun dækker lokalt i det land, hvor bilen oprindeligt blev solgt. Det betyder, at du måske skal til det land for at bruge garantien.
Især brugte elbiler
Det er især brugte elbiler, der bliver importeret fra udlandet. Sidste år blev der indregistreret 60.100 importerede brugte elbiler. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Han anbefaler, at du spørger sælgeren, om bilen er dækket af en dansk garanti. Bed eventuelt om at få dokumentation for det. Og hvis du fortsat er i tvivl, kan du spørge producenten, der har givet garantien.
- Det er almindeligt, at producenten kræver, at bilens interval for serviceeftersyn er overholdt og kan dokumenteres, da du ellers risikerer, at garantien bortfalder. Det er derfor også relevant at undersøge, om den brugte bil er blevet serviceret i henhold til producentens forskrifter, siger Simon Nguyen Kildeby.

To års reklamationsret
Hvis du køber en brugt bil hos en forhandler, har du altid to års reklamationsret fra købsdato.
Og det er vigtigt at skelne mellem reklamationsret og garanti, fortæller seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Martin Bruun.
- Reklamationsretten er lovpligtig, og den giver ret til at klage over fejl og mangler i to år. En garanti er noget ekstra, som en sælger eller producent selv kan vælge at tilbyde ud over reklamationsretten. De bestemmer derfor også selv, hvordan garantien skal være, og hvilke regler der gælder for den, siger han.
- Hvis garantien er vigtig for dig, når du skal købe en bil, bør du sætte dig grundigt ind i, hvad den dækker, og hvilke betingelser der gælder. Læs det med småt, og vær ekstra opmærksom på, hvad der er undtaget i garantien.
Ekstraudstyr varierer
En anden udfordring med importerede biler er, at ekstraudstyret kan variere, alt efter hvor bilen er solgt, selv om modellen hedder det samme.
- En bil fra Spanien kan eksempelvis have aircondition, mens den samme model i Danmark har en varmepumpe, siger Simon Nguyen Kildeby fra FDM.
- Det får vi en del sager på. Jeg vurderer, at sælgeren har pligt til at informere køberen, hvis bilen er importeret, og gøre klart, hvordan den eventuelt adskiller sig fra en tilsvarende model solgt i Danmark.
Krav mod sælger
Hvis du har købt en brugt bil og først senere opdager, at den er importeret fra udlandet, og derfor mangler noget ekstraudstyr, vil det ifølge Simon Nguyen Kildeby afhænge af en konkret vurdering, om du kan have et krav mod sælger.
Når det kommer til importerede brugte elbiler, bør du desuden også sikre dig, at den understøtter trefaset opladning, som vi bruger i Danmark.
Har bilen kun enfaset lader, der bliver brugt i nogle lande, vil det tage cirka tre gange så lang tid at oplade sammenlignet med en trefaset lader.