Køb af brugt autostol: Det skal du se efter

En brugt autostol kan være defekt, og dem bør man holde sig fra. De kan være farlige, lyder rådet fra to eksperter.

Der er vigtige ting at se efter, hvis du køber en brugt autostol. Foto: Colourbox/free
Offentliggjort Sidst opdateret

Er du på udkig efter en autostol til dit barn, kan det være fristende at kigge på nettet efter en brugt og billig model.

Det er dog ikke alle autostole, der er lige sikre, når de bliver solgt brugt. Det viser en gennemgang, som FDM har foretaget ved at gennemgå annoncer på brugte autostole på Den Blå Avis.

Her er der fundet flere annoncer, hvor en stol har en defekt, og det bør man som køber være opmærksom på. Sådanne skader kan nemlig sænke sikkerheden på stolen, lyder det fra Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM’s blad “Motor”.

– Kort og godt burde sådanne stole slet ikke sælges videre. De burde ikke sælges videre, når de er defekte, siger han til Ritzau Fokus.

Flækket flamingo

De gængse skader, man ser i annoncerne, er, at flamingoen på stolen er flækket eller beskadiget, og netop den skade kan ifølge Søren W. Rasmussen have stor betydning for sikkerheden.

– Når flamingoen eksempelvis er flækket, så kan det have betydning for de stødabsorberende zoner, der skal beskytte barnet i tilfælde af kollision. Hvis de zoner mangler, eller hvis de er revnet, så er stolen bare ikke så sikker, som den burde være, siger han.

Sikkerhedsselen er også et af de udsatte områder på autostolen, som kan blive slidt. Den del bør man derfor også tjekke grundigt.

Hos Rådet for Sikker Trafik råder man heller ikke forbrugerne til købe en autostol med tydelige skader. Det fortæller Pernille Ehlers, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

– Hvis autostolen er over ti år gammel, så lad være med at købe den. Er den slidt, eller har den nogle skader, så lad være med at købe den. Gå også selv stolen meget nøje igennem. Man kan selv se, hvor slidt den ser ud. Er man den mindste smule i tvivl, bør man ikke købe den, siger hun til Ritzau Fokus.

Installeres korrekt

En ting er, at stolen kan have fejl og mangler. Noget andet er, hvordan man installerer stolen korrekt i sin egen bil.

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, hvor man gennemgik autostole i 100 biler med børn i, viste, at der var fejl med fastspændingen i en tredjedel af bilerne. Det var ifølge Pernille Ehlers ikke fejl, der var påført med vilje, men såkaldte sjuskefejl som at selerne var løse, snoede eller sad forkert.

Derfor råder hun til, at man altid får brugsanvisningen med, hvis man køber en brugt autostol, så man ved, hvordan man installerer stolen korrekt.

– Det allervigtigste er, at man spænder sit barn rigtigt fast i stolen. Men også at man spænder stolen rigtigt fast i bilen. Det har nemlig betydning for, om barnet bliver siddende i stolen, hvis bilen kører galt, fortæller Pernille Ehlers.

Køber du autostolen brugt, så kig efter dette:

– Se efter, om stolen har tydelige skader, fejl eller er slidt. Har stolen været med i en ulykke, skal man ikke købe den.

– Tjek, om stolen har det rette godkendelsesmærke. Det er et orange mærke, hvor der enten står ECE 44-03, ECE 44-04 eller i-Size. Alle tre godkendelser er i orden.

– Tjek, om stolens bevægelige dele er i orden. Tjek eksempelvis, om låsebeslagene er blevet slidt.

– Tag en snak med sælger om, hvor gammel autostolen er, og hvor meget den er blevet brugt. Er stolen mere end ti år gammel, bør du ikke købe den.

– Få altid brugsanvisning eller instruktionsbog til autostolen med fra sælger, så du ved, hvordan du skal installere den i din egen bil.

Kilder: Søren W. Rasmussen, FDM og Pernille Ehlers, Rådet for Sikker Trafik

Til gengæld ser hun ikke noget galt i at købe en brugt autostol. Så længe man blot gennemgår stolen grundigt for mulige fejl og mangler, og man ved, hvor gammel stolen er.

 

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS