Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne

Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden.

Offentliggjort Sidst opdateret

Skratter sangen, eller falder lyden ud i den ene side, når du bruger dine høretelefoner, kan det være på tide at udskifte eller rense høretelefoner.

Høretelefoner er finmekanik, og derfor skal de behandles varsomt, hvis man vil spare sig fra at købe et nyt par hver anden måned.

Det gælder især in-ear-høretelefoner, fortæller landechefen for Hi-Fi Klubben i Danmark, Henrik Wieben.

Sådan passer du på dine høretelefoner

– Hvis man bare propper høretelefonerne ned i en stram bukselomme og hiver i ledningen, når du skal have dem op, så får de et ryk, der hvor den lillebitte ledning går ind i selve høretelefonerne eller ved stikket til telefonen.

– Vi ser forholdsvis mange gange, at ledningen er brækket i stykker de steder – nogle gange stikker kobbertråden ud af ledningen.

Sno derfor høretelefonerne til det, der svarer til tre-fire fingre, og læg dem løst, råder Henrik Wieben.

– Snor du ledningen lidt pænt, gør det en del for holdbarheden på lang sigt, i forhold til hvis du bare popper dem ned, så de ligger som en fuglerede, siger han og tilføjer:

– Snor man høretelefonerne om sin telefon, som har en skarp kant, så er det heller ikke specielt godt for ledningen.

Ørevoks ødelægger dine høretelefoner

Også ørevoks kan forpurre høretelefonernes holdbarhed. Ørepropperne er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden, siger Henrik Wieben. Derfor kan det være en god ide at rense høretelefoner en gang imellem.

– Inde i højttaleren sidder der et lille gitter, og ørevoks kan også sætte sig der, og det går de i stykker af – lyden bliver også dårligere, forklarer han.

Hører man musik, mens man pumper jern eller løber en tur, skal man være opmærksom på, om høretelefonerne overhovedet kan tåle vand, da man sveder en del, når man træner.

Kan dine høretelfoner tåle sved?

Bruger man sine høretelefoner, når man dyrker sport, kan man gå efter nogle med IP-klassificering.

Det angiver nemlig, hvad og hvor meget de er produceret til at modstå, som vand, vandtryk, støv og lignende. Det fortæller Mikkel William Nielsen, projektleder for Test og Analyse i Forbrugerrådet Tænk.

Hvilke høretelefoner er bedst?

Idag kan man få mange forskellige typer af høretelefoner. Over ear og on ear hedder de store hovedtelefoner, mens små øretelefoner kaldes in ear eller around ear.

Øretelefoner:

Øretelefoner ligner små propper og bliver typisk placeret i øregangen. Man kan få dem både med ledning eller trådløse. De er små og handy og derfor gode til, hvis man er på farten, da de ikke fylder særligt meget.

Øretelefoner udsender heller ikke ligeså meget støj som hovedtelefoner, så du generer ikke dine omgivelser med de små propper i ørene.

Hovedtelefoner:

Klassiske hovedtelefoner sidder uden på øret eller omslutter helt øret. Hovedtelefoner kan du også få med eller uden kabel.

Hovedtelfoner leverer ofte bedre lyd, men der også større sandsynlighed for lydlækage, så omverdenen kan høre, hvad du lytter til, hvilket kan være irriterende for dem omkring dig.

Hovedtelefoner er velegnede til musik i hjemmet eller på kontoret, fordi de fylder mere end øretelefoner og derfor ikke ligeså smarte at have med farten.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk 

– Nogle høretelefoner er ikke designet til at modstå saltholdigt sved, og derfor kan de på længere sigt risikere at gå i stykker efter sportsbrug, forklarer han og fortsætter:

– Det kan være en idé at vælge høretelefoner, hvor producenten angiver, om de er målrettet til sportsbrug, samt om de er vand- og svedafvisende. Vandafvisende høretelefoner har også den fordel, at du ikke skal blive bekymret for holdbarheden, hvis du er udenfor med dem, og det begynder at regne, siger Mikkel William Nielsen.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Hi-Fi Klubben.

Powered by Labrador CMS