Klokken 18 fortæller Facebook dig om du er blevet misbrugt

Er du klar ved computeren eller din smartphone?

Offentliggjort Sidst opdateret

Facebook-skandalen, er den blevet kaldt. Nu skal der ryddes op. Det forsøger man ved at fortælle de brugere af det sociale medie, om deres data er blevet misbrugt. Og det er her klokken 18.00.

I alt vil Facebook klokken 18 oplyse 87 millioner brugere af det sociale netværk, om at deres data er blevet lækket til det politiske analysebureau Cambridge Analytica.

Selskabet oplyser, at langt hovedparten af de 87 millioner brugere – 70 millioner – befinder sig i USA.

Danskere ramt

Men også danske brugere af Facebook kan have fået deres data delt. Også selv om de ikke aktivt har gjort noget – det kan nemlig være nok at være venner med for eksempel en amerikaner, som har downloadet den omtalte app, du kan læse mere om længere nede i denne artikel.

41.820 danske Facebook-brugere kan ufrivilligt have fået deres data videregivet til Cambridge Analytica i modstrid med Facebooks regler.

Det meddelte Facebook fredag.

Konkret er der syv danske Facebook-brugere, der har downloadet den app, der gav Cambridge Analytica adgang til de private oplysninger. Men 41.820 danskere kan potentielt ufrivilligt have fået deres data delt, når man tæller deres Facebook-venner med.

Facebook vil samtidig sende information til 2,2 milliarder brugere under overskriften “Beskyt dine oplysninger”. Her vil det fremgå, hvilke apps der er forbundet til brugernes Facebook-konti, og hvilke oplysninger disse apps har adgang til. Det skriver nyhedsbureauet AP.

“Jeg startede Facebook, derfor er jeg også ansvarlig for, hvad der sker”, siger stifter Mark Zuckerberg på Facebooks egen Facebook-side.

Brugerne får kontrol

Facebook er kommet i stormvejr, efter at det i de seneste uger er blevet afsløret, hvordan det er lykkedes det britiske analyseselskab Cambridge Analytica at få adgang til data fra 87 millioner amerikanske profiler på det sociale medie.

Angiveligt har Cambridge Analytica brugt de mange data til at påvirke amerikanske vælgere op til præsidentvalget i 2016. Facebook har siden meddelt, at selskabet vil give brugere mere kontrol over egne data med en ny genvej til privatlivsindstillingerne.

Forstå skandalesagen

Her kan du blive klogere på sagen:

* Som led i et videnskabeligt studie brugte den britiske psykolog og dataforsker Aleksandr Kogan i 2014 Facebook til at indsamle data om folks personlighedstyper.

* Kogan er tilknyttet universitetet i Cambridge. Men appen “thisisyourdigitallife” blev udviklet af hans egen virksomhed Global Science Research.

* 270.000 Facebook-brugere – fortrinsvis i USA – deltog i quizzen. Deltagerne modtog en betaling på nogle få dollar for at medvirke.

* Som Facebooks databeskyttelse fungerede dengang, blev der ikke kun samlet data fra de deltagende Facebook-brugeres profil, men også fra deres Facebook-venner. Det skete uden vennernes viden.

* Det skal være sket via analysefirmaet Cambridge Analytica, der har kontorer og arbejder i USA, men er ejet af en britisk virksomhed.

* En tidligere medarbejder i Cambridge Analytica, Christopher Wylie, siger, at der via studiet blev indsamlet data om 50 millioner Facebook-brugere.

* Ifølge Wylie købte Cambridge Analytica – som ikke har nogen formel forbindelse til Cambridge University – oplysningerne.

* Oplysningerne blev ifølge Wylie brugt til at lave en psykologisk profil på de pågældende Facebook-brugere. De fik siden tilsendt målrettet materiale om Donald Trump under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

* Cambridge Analytica arbejdede for Trump-kampagnen. Firmaet benægter, at materialet fra Facebook blev brugt i den forbindelse.

* Forskeren Kogan siger, at han føler sig hængt ud som syndebuk i sagen.

* Facebooks regler tillader ikke, at tredjepart anvender data til kommercielle formål.

* Facebook har sagt, at de fjernede quizzen, straks de fandt ud af, at der var sket brud på deres regler. Facebook bad også om garanti for, at oplysningerne var blevet slettet.

* Zuckerberg erkendte onsdag i sidste uge, at selskabet har begået fejl. Han beder brugerne om tålmodighed, mens Facebook arbejder på at rette op på fejl og “bygge en bedre tjeneste på lang sigt”.

* Topchefen har erklæret sig rede til at vidne om sagen for den amerikanske kongres.

* EU’s justitskommissær har i et brev givet Facebook to uger til at svare på, om EU-borgere er omfattet af skandalen.

Kilder: BBC, The Guardian og dpa.

Det skal gøre det lettere at downloade og slette den information, som brugerne selv har delt på det sociale medie, så den ikke bliver brugt i anden sammenhæng.

Powered by Labrador CMS