Klimapanel: Vi kan stadig afværge katastrofen
Det bliver meget dyrt, hvis vi lader stå til med klimaet. Men der findes løsninger, siger FN’s forskerchef.
Uret tikker, men der er stadig tid til at undgå de værste klimakatastrofer på kloden, hvis vi handler nu. Og det er langt billigere at gøre noget end at lade være, understreger formanden for FN’s videnskabelige klimapanel, dr. Rajendra Pachauri, ved tirsdagens FN-topmøde i New York.
– Vi får at vide, at det bliver for dyrt at begrænse klimaforandringerne. Det bliver det ikke. Men vent bare, til vi får regningen for at undlade at gøre noget.
– Der er omkostninger ved at handle – men de er ingenting i forhold til omkostningerne ved at lade stå til, siger Pachauri til de 120 stats- og regeringschefer, der er kaldt til ekstraordinært klimamøde af generalsekretær Ban Ki-moon.
Formanden for klimapanelet (IPCC) løftede sløret for indholdet af den synteserapport om klimaets tilstand, der fremlægges i København den 2. november. Den er rettet mod beslutningstagere i hele verden.
– Vi har overvældende bevis for, at vi forandrer klimaet. Atmosfæren og oceanerne er blevet varmere, mængden af sne og is er blevet mindre, og havniveauet er steget. Drivhusgasserne i atmosfæren er øget til niveauer, der ikke er overgået de forløbne 800.000 år, siger Pachauri.
Jo længere vi venter med at skære CO2-udledningen, jo mere voldsomme, omfattende og uigenkaldelige bliver konsekvenserne, fastslår han.
– Mangel på mad og vand. Øget fattigdom. Tvungne folkevandringer, der kan øge risikoen for voldelige konflikter. Ekstrem tørke og oversvømmelser. Kollaps af iskapper, som vil oversvømme vore kystbyer. Og et stadigt højere dødstal, især blandt verdens fattigste, uddyber dr. Pachauri.
Men ifølge klimapanelets chef findes de bæredygtige løsninger.
– Vedvarende energi er en reel mulighed. Halvdelen af verdens ny elkapacitet i 2012 kom fra vedvarende kilder. Vi har også enorme muligheder for at øge energieffektiviteten. Og vi kan reducere udledningerne yderligere ved at stoppe afskovning, siger Rajendra Pachauri.
/ritzau/