Klar til et pust? Er du i tvivl bør du ikke engang overveje at køre bil

En kampagne med navnet "Stop spritkørsel" er sat i søen af Rådet for Sikker Trafik. Målet er at få folk til at spørge sig selv; 'bør jeg køre bil'?

Offentliggjort Sidst opdateret

Er du klar til et pust? Stop spritkørsel på forhånd; stil dig selv dette spørgsmål og svar ærligt; ville jeg lande under den tilladte promille, hvis jeg blæste i  et alkometer lige nu? Ifølge Rådet for Sikker Trafik, er problemet, at alt for mange danskere har kørt bil, skønt svaret på spørgsmålet for deres vedkommende var nej.

Det har afstedkommet kampagnen “Klar til et pust?” Den startede 29. maj og løber til og med 18. jui. “Klar til et pust?” vil være synlig på Facebook, i TV og langs danske veje. I perioden 2. juni til og med 11. juni vil politiet følge trop og landet over sætte ind med ekstra spritkontroller.

13% var ikke klar til et pust

Målet for kampagnerne er at få folk til at være ærlige over for sig selv og droppe bilen, hvis de er det mindste i tvivl om, hvorvidt de burde køre. Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden har gennemført en undersøgelse blandt 1400 bilister. 13% af de adspurgte har svaret, at de indenfor det seneste år har kørt bil, skønt de var i tvivl om deres promille. De følte sig ikke klar til et pust, og det er et problem.

– Spritkørsel koster hvert år liv og kvæster alt for mange mennesker i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at planlægge på forhånd, hvordan de kommer sikkert hjem. Og er man det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med annonceringen af kampagnen.

Juni værre end julefrokostsæsonen

Man kunne få den tanke, at julefrokostsæsonen får flere til at køre spritkørsel end nogen andre særlige perioder. Det er ikke tilfældet. Ulykkestal fra Vejdirektortatet viser, at folk har lært at lade bilen stå i december. Det står værre til med juni måned.

Måske er det fordi, der er mange impulsive arrangementer i sommerperioden, hvor man ikke når at spørge sig selv, om man er klar til et pust, inden man sætter sig bag rattet. Problemet vil da opstå, når man skal hjemad og ikke aner, om man bør køre.

– Vi skal i højere grad turde tale om, hvordan alkohol påvirker os. Der findes i dag mange gode alkoholfrie øl og drinks, så det handler bl.a. også om, hvordan vi ændrer vores vaner og tilbyder et attraktivt alternativ, hvis vi synes, at det er vanskeligt at tage snakken med vores gæster om, hvordan de kommer hjem, siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i Trygfonden til pressemeddelelsen.

Powered by Labrador CMS