Klar til bøde? Om 29 dage kører hver femte bil ulovligt
Det koster dig 1.000 kroner i bøde, hvis du efter den 15. november bliver stoppet med en nummerplade, der ikke er skruet fast til bilen
Om mindre end en måned kommer bilen ikke gennem synet, hvis nummerpladen ikke sidder fast med skruer. Alligevel kører omkring 20 procent af de danske bilister stadig rundt på vejene med »løse« nummerplader, viser et skøn fra Forenede Danske Motorejere, FDM, og virksomheden Applus Bilsyn.
Applus bilsyn har spurgt 2.536 bilister, om de har fået tyverisikret deres nummerplader, mens FDM har spurgt på sin hjemmeside og lavet en uvidenskabelig optælling på en stor parkeringsplads.
Hver femte mangler
Det tegner tilsammen et billede af, at omtrent hver femte bilejer endnu ikke har fået fastmonteret nummerpladen, selv om de nye regler træder i kraft 15. november. Det svarer til 520.000 bilister ud af Danmarks 2,6 millioner bilejere.
Det kan blive en dyr fornøjelse, for biler med løse nummerplader vil ifølge FDM kun blive betinget godkendt ved syn. Samtidig vil politiet opkræve en bøde, hvis du bliver stoppet med løse plader. FDM forventer, at bøden vil løbe op i 1.000 kroner, men det er ikke officielt bekræftet.
Forventer en slutspurt
Hos autoværkstederne forventer man, at bilisterne indsætter en slutspurt i den kommende tid, når de alligevel skal en tur forbi mekanikeren, fordi sommerdækkene skal skiftes til vinterdæk.
»Det der med at besøge et værksted, det er folk ikke specielt vilde med, så vi har ret mange kunder, der slår to fluer med et smæk for tiden,« siger Ove Eichler, direktør i autoservicekæden Euromaster.
Autoservicekæden lavede selv en undersøgelse af nummerpladerne i august, hvor kun en tredjedel af 1.183 biler havde fået spændt nummerpladerne korrekt fast.
Flere får det gjort
Sammenligninger man den undersøgelse med opgørelserne fra FDM og Applus Bilsyn, tyder det på, at en del bilejere har fået ordnet nummerpladerne de seneste par måneder.
Det skyldes nok nærmere påmindelser fra mekanikeren, end at bilejerne selv har været opmærksomme på lovændringen, vurderer Dansk Bilbrancheråd.
»Det er mit indtryk, at langt de fleste ikke går specielt meget op i det. Langt hen ad vejen er det os, der gør folk opmærksom på det i forbindelse med, at vi udfører andet arbejde på bilen,« siger Henrik Pedersen, formand for Dansk Bilbrancheråds hovedbestyrelse.
Man kan gøre det selv
Ifølge FDM er indgrebet dog så småt, at de fleste bilejere slet ikke behøver at sætte automekanikeren i sving.
»Hvis man bare er en lille smule fiks på fingrene og kan betjene en boremaskine, så kan man gøre det selv. Det er noget, der er klaret på under en halv time hjemme i indkørslen,« siger Jørgen Jørgensen, seniorkonsulent i FDM.
Han synes, det er positivt, at det snart koster en bøde, hvis man ikke fastgør sin nummerplade. Men vil man undgå at få pladerne stjålet, skal der mere til end et par skruer.
»Det bliver ikke umuligt at stjæle en nummerplade, fordi den er skruet fast. Men det gør det en smule vanskeligere,« siger han og nævner møtrikker på pladens bagside eller lim som gode sikringer mod tyveri.
Det var et politisk flertal, der i 2013 vedtog, at nummerpladerne på bilerne skal være fastskruet fra 15. november i år.