Klar med ny behandling til børn

Børn med knogle- og ledinfektioner kan slippe for indlæggelse med ny behandlingsmulighed, viser studie

Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Antibiotika i pilleform eller som mikstur er lige så effektiv som antibiotika direkte i årerne for børn og unge med ukomplicerede knogle- og ledinfektioner.

Det viser en dansk undersøgelse, som netop er blevet publiceret i det internationale tidsskridt The Lancet Child and Adolscent Health. Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

Vil ændre praksis

Resultaterne fra undersøgelsen giver anledning til at ændre den nuværende praksis på området.

Det siger Ulrikka Nygaard, der er forskningsleder for det nationale forskningssamarbejde i infektioner hos børn og overlæge på Afdeling for Børn og Unge på Rigshospitalet. Hun har været med til at gennemføre studiet.

Stor betydning

Det vil ikke alene have stor betydning for de syge børn, men også lette presset på børneafdelingerne.

- Det har stor betydning for børn, at de kan undgå indlæggelse, være derhjemme, og at større børn kan gå i skole og i det hele taget undgå den stressfaktor, der er forbundet med at være indlagt, siger hun.

Først af sin art

Studiet er det første af sin art i verden. Det blev gennemført med 248 børn og unge i alderen tre måneder til 17 år, som har været indlagt på en af Danmarks 18 børneafdelinger i løbet af de seneste tre år.

Deltagerne blev tilfældigt fordelt til enten at modtage oral eller intravenøs antibiotika.

Patienter med de mest alvorlige infektioner var ikke inkluderet i undersøgelsen.

Forælder til et af børnene i undersøgelsen fortæller om god effekt.

Stor lettelse

- Vi blev præsenteret for projektet, da vores søn Lauge på 14 måneder fik en infektion i rygsøjlen. Vi sagde ja til at deltage, og da lodtrækningen viste, at vores søn skulle have oral antibiotika, kunne vi med det samme gå hjem fra hospitalet for at opstarte behandlingen.

- Det var en stor lettelse for både Lauge, hans storebror og os forældre, at vi kunne være derhjemme. Behandlingen virkede godt. Lauge fik det hurtigt bedre, siger Ida Thymann i pressemeddelelsen.

Kan blive invassive

De ukomplicerede knogle- og ledinfektioner rammer ofte ellers raske børn.

Det kunne være et barn, der falder i skolegården og slår sit knæ, så der kommer et sår, der bliver indgangsport for en bakterie, der kan give infektion, forklarer Ulrikka Nygaard.

- Det er de bakterier, vi så at sige lever sammen med, som kan blive invasive og komme ind i blodet, siger hun.

Fra efteråret

Traditionelt behandles børn og unge med knogle- og ledinfektioner ved indlæggelse og antibiotika direkte i årene ved drop.

Men fra efteråret håber Ulrikka Nygaard, at de vil blive tilbudt behandling med antibiotika som piller eller mikstur.

- Vi arbejder på at implementere nye retningslinjer og er ved at formulere præcise guidelines til alle børneafdelingerne, før vi kan tilbyde den her behandling, siger hun.

Antibiotika og knogle- ledinfektioner

En dansk undersøgelse viser, at antibiotika i pilleform eller som mikstur er lige så effektiv som intravenøs behandling for børn med ukomplicerede knogle- og ledinfektioner.

Studiet, publiceret i The Lancet Child and Adolescent Health, involverede 248 børn og unge, som modtog enten oral eller intravenøs antibiotika.

Forskningen kan ændre praksis, hvilket vil lette presset på børneafdelinger og tillade børn at blive behandlet hjemme.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Powered by Labrador CMS