Kina sender tibetansk sanger i fængsel

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Sanger får fire års fængsel for at have skrevet sange om tibetanernes kamp mod Beijing.

En tibetansk sanger er blevet idømt fire års fængsel i Kina for at have spillet musik, som ifølge de kinesiske myndigheder har til hensigt at undergrave regeringens politik.

– Han er dømt for at have organiseret tibetanske koncerter og for at have sunget sange med politiske temaer, rapporterer den amerikansk-finansierede Radio Free Asia.

Den 39-årige Kalsang Yarphel spiller en blanding af pop og traditionel tibetansk musik og har udfordret myndighederne med sangtitler som “Vi burde lære os tibetansk” og “Vi burde forenes”.

Kina invaderede Tibet i 1950 og nedkæmpede et oprør i 1959. Dalai Lama, landets religiøse og politiske leder, har levet i eksil i Indien, siden han i 1959 flygtede over Himalaya efter den mislykkede opstand i hans hjemland.

Han anses i Kina for at være tibetansk separatist.

De kinesiske myndigheder skærpede i 2008 kursen over for Tibet.

Beijing siger, at Kina har skabt økonomiske udvikling i det fattige og tilbagestående Tibet, som har tilladelse til religionsfrihed.

Mindst 130 tibetanere har sat ild til selv siden 2009 i protest mod Beijings politik. De fleste af dem døde.

Kina har advaret udenlandske regeringer mod at mødes med Dalai Lama, og journalister kan kun meget vanskeligt arbejde i Tibet, hvor det derfor er svært at få bekræftet oplysningerne om sangeren.

Dalai Lama sagde tidligere i år til en tysk avis, at han mener, at tibetanerne godt kan klare sig uden et åndeligt overhoved, når han selv går bort.

– Vi har haft en Dalai Lama i næsten fem århundreder. Den 14. Dalai Lama er nu vældig populær. Lad os afslutte med en populær Dalai Lama, siger den 80-årige buddhistmunk i et interview, som den konservative tyske avis Die Welt bragte i september.

Dalai Lama – eller Tenzin Gyatso, som blev udpeget som en genfødt 13. Dalai Lama, da han kun var to år gammel, blev indsat som Tibets statsoverhoved i 1950. Året efter blev området invaderet af Kina.

I 1959 flygtede Tenzin Gyatso til Indien efter et mislykket oprør mod det kinesiske styre. 30 år senere blev han tildelt Nobels fredspris.

/ritzau/AFP

Powered by Labrador CMS