Kerry ærer Hiroshimas bombeofre under historisk besøg

For første gang har en amerikansk udenrigsminister har besøgt stedet, hvor den første atombombe faldt i 1945.

John Kerry (til højre) har besøgt Hiroshima, hvor amerikanerne smed den første atombombe i 1945. Foto: /Free
Offentliggjort Sidst opdateret

USA’s udenrigsminister, John Kerry, blev mandag den første amerikanske udenrigsminister til at besøge mindestedet for den atombombe, som amerikanerne kastede i Hiroshima i 1945.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Under besøget kaldte Kerry Hiroshima for “en særdeles stærk og overbevisende påmindelse om, at vi skal sætte en stopper for truslen fra atomvåben”.

Kerry er ifølge nyhedsbureauet AFP den højest rangerede amerikanske embedsmand, der nogensinde har været i Hiroshima, hvor amerikanerne i 1945 smed verdens første atombombe og dræbte op mod 140.000 civile.

Overvejer besøg

Kerrys besøg kommer, i kølvandet på at en talsmand fra Det Hvide Hus har oplyst, at præsident Barack Obama overvejer et besøg i forbindelse med et G7-topmøde i Japan til maj.

Det har sat gang i spekulationer om, hvorvidt amerikanerne vil give en officiel undskyldning til Japan for de to bomber, man smed i august 1945.

Det er dog ikke noget John Kerry vil spekulere i, siger han under besøget mandag.

– Vi vil kaste et nyt blik på fortiden og ære dem, der omkom. Men denne rejse handler ikke om fortiden, den handler om nutiden og fremtiden, siger Kerry til den japanske udenrigsminister, Fumio Kishida, ifølge AFP.

– Mit besøg i Hiroshima viser det særlige bånd, der er i vores forhold. Og det viser den rejse, vi har været ude på siden de svære tider under krigen, siger Kerry.

Tusindvis dræbt

Tusindvis af civile blev dræbt på stedet, da atombomben ramte Hiroshima i 1945. Mange tusinder døde ligeledes efterfølgende som konsekvens af, at de havde været udsat for radioaktive stoffer og stråler.

Tre dage senere smed USA endnu en bombe over Nagasaki, der dræbte op mod 40.000 mennesker på dagen. Ved årets afslutning var dødstallet i Nagasaki 74.000. Mindre end en uge efter bomben i Nagasaki blev smidt, overgav Japan sig, og krigen var slut.

Bomberne er den dag i dag et følelsesladet emne i både Japan og USA.

Japan har således ofte udtrykt et ønske om at udrydde atomvåben, mens amerikanerne i en årrække har diskuteret, hvorvidt man skal undskylde at have kastet de to bomber.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS